Hľadáte do svojej firmy zamestnancov “na mieru”? Poradíme vám ako si vybrať personálnu agentúru

NETKY.SK • 25 Apríl 2018, 13:13 • 2 min
Hľadáte do svojej firmy zamestnancov “na mieru”? Poradíme vám ako  si vybrať personálnu agentúru

BRATISLAVA - Na agentúru bez pečiatky od ministerstva práce rovno zabudnite. Prvých kandidátov by vám personálka mala poslať v priebehu niekoľkých dní. Čo je naozaj dôležité pri zháňaní ľudí? A aké sú naopak úskalia a riziká?

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Personálne agentúry dokážu zohnať firmám zamestnanca aj nie príliš obvyklej profesie. Zamestnávatelia si však musia čo najlepšie ujasniť aké majú konkrétne požiadavky.

 

Radosť zo získania nečakanej a lukratívnej zákazky môže v rýchlom slede vystriedať stres: Kde teraz rýchlo zoženieme potrebný počet robotníkov, vývojárov alebo predajcov?

 

Presne v týchto prípadoch je vhodné obrátiť sa na skúsenosti personálnej agentúry, ktorá má v databáze záujemcov o prácu. Tých najvhodnejších kandidátov na konkrétne miesta môže klientovi dodať doslova za pár dní.

 

Niektoré personálne agentúry sa navyše cielene zameriavajú napríklad na robotníkov alebo IT profesie, čo dopytujúcim firmám uľahčuje hľadanie.

 

Dobrá "personálka" si poradí nielen s nárazvovou požiadavkou na väčší počet nových zamestnancov, napríklad operátorov, do vznikajúceho call centra. Zvládnuť by mala aj obsadenie komplikovanej alebo nezvyčajnej pozície, akou môže byť napríklad vedecký riaditeľ. Niektoré agentúry zabezpečujú aj krátkodobé "prenajímania" zamestnancov, na konkrétne a časovo obmedzené projekty.

 

Od dobrej agentúry sa očakáva najmä precízna znalosť trhu práce a jeho vývoja. Oceniť potom dokážu hlavne schopnosť prispôsobiť sa požiadavkám klienta.

 

Čo musí byť na faktúre od personálky?

 

Suma na faktúre musí obsahovať hrubú mzdu budúceho pracovníka, ďalej sociálne a zdravotné poistenie, zákonné poistenie a ďalšie náklady, ako je nábor, výber aj preškolenie zamestnancov. Ďalšou nevyhnutnou položkou je marža agentúry. Cenníky personálnych agentúr sa líšia.

 

Aký typ služieb môžete od personálnej agentúry čakať?

 

Postará sa napríklad o inzerciu dopytovaného pracovného miesta a pretriedia prichádzajúcich životopisov a motivačných listov. Zoraďuje tiež prvé kolo prijímacieho konania a na následný pohovor ku klientovi už pošle iba kandidátov, ktorí najviac vyhovujú jeho požiadavkám. Agentúry môžu budúcich zamestnancov podrobovať rôznym psychotestom alebo ich nechať prejsť assessment centrom.

 

Ak si klient nikoho nevyberie, slušná agentúra by mu nemala nič účtovať. Niektoré personálne agentúry firmám tiež vracajú časť poplatku za sprostredkovanie v prípade, že nový zamestnanec z nejakého dôvodu skončí ešte v skúšobnej lehote.

 

Pozor na očakávania

 

Je dobré mať vopred jasno o svojich očakávaniach, smere a druhu partnera, ktorého chcem osloviť so žiadosťou o vyhľadávanie pracovníkov. A potom spolupracovať len s takým množstvom partnerov, ktorí nevzbudia na trhu práce zlý dojem o firme. Vzťah medzi agentúrou práce a klientom je vždy len na základe Dohody o dočasnom pridelení. Nejedná sa o Zmluvu o dielo či iný obchodný vzťah.

 

Viac sa dozviete na stránkach GAZU SK.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona