Hľadajú sa deti s diabetom pre futbalový tím Slovenska

NETKY.SK • 10 Máj 2014, 12:59 • 2 min
Hľadajú sa deti s diabetom pre futbalový tím Slovenska

BRATISLAVA - Slovensko bude mať aj v tomto roku zastúpenie na majstrovstvách sveta vo futbale detí s diabetom. Výber chlapcov a dievčat, ktorí si zahrajú za slovenský "dia tím", bude známy koncom mája.

slovakia

left justify in out

Práve do konca mája sa môžu chlapci, ale aj dievčatá vo veku od 10 do 14 rokov, ktorí trpia cukrovkou 1. typu, prihlásiť prostredníctvom webstránky www.juniorcup-diabetes.com. Podmienkou je, aby boli deti správne kompenzované, teda bez výraznejších výkyvov glykémie.
      

Slovenská reprezentácia sa na turnaji s oficiálnym názvom Junior Cup Diabetes predstaví spolu s tímami z Belgicka, Holandska, Maďarska, Nemecka, Poľska, Rakúska, Ruska, Španielska, Švajčiarska, Talianska a Veľkej Británie. Už v poradí siedme majstrovstvá sa budú hrať v dňoch 22. - 24. augusta v holandskom Arnheme. Slovensko sa na tomto turnaji zúčastňuje pravidelne, v roku 2009 dokonca šampionát slovenský tím vyhral, vlani skončil na 8. mieste.
      

Chlapci, ktorí v tíme mladých diabetikov za Slovensko doteraz na šampionátoch hrali, napriek tomu, že sú v dôsledku cukrovky odkázaní na inzulín, pôsobia v žiackych tímoch so zdravými rovesníkmi a hrajú regulárne žiacke súťaže. "Diabetes nie je problém, ktorý by bránil v športovaní, tak ako sa mnoho rokov tradovalo," uviedol lekár tímu Ľubomír Barák. "Naopak, skúsenosti ukazujú, že šport a špeciálne futbal pomáha deťom povzniesť sa nad chorobu a podporuje pozitívne myslenie," povedal.
      

Šport podľa jeho slov nenaruší bežný rytmus detí, ktoré musia brať inzulín. "Musia si len dať pozor, aby nešportovali s nízkou hladinou cukru a keď cítia, že cukor v krvi klesá, musia si dať prestávku a cukor doplniť," zdôraznil Barák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona