Hľadá sa 20 miliónov dizajnérov, ktorí dajú svetovej ekonomike punc ekológie

NETKY.SK • 4 September 2019, 15:06 • 2 min
Hľadá sa 20 miliónov dizajnérov, ktorí dajú svetovej ekonomike punc ekológie

Svetová nadácia Ellen MacArthurovej spustila program pre dizajnérov, ktorým chce ozeleniť globálnu ekonomiku. Po celom svete hľadá 20 miliónov spolupracovníkov, ktorí by sa podieľali na transformácii súčasného lineárneho systému produkcie na obehový.

slovakia

left justify in out

Nadácia Ellen MacArthur Foundation chce s pomocou 20 miliónov dizajnérov z celého sveta premeniť globálnu ekonomiku z lineárnej na cirkulárnu a urobiť z cirkulárneho dizajnu nový štandard. 

 

Čo to znamená?

 

Súčasná ekonomika je postavená na lineárnych princípoch, kedy väčšina výrobkov na konci svojej životnosti končí ako nevyužiteľný odpad na skládkach. Cirkulárna ekonomika naopak predstavuje systém udržateľného nakladania s materiálmi, vodou a energiou vo všetkých oblastiach ľudského pôsobenia tak, aby všetky zdroje kolovali v obehu v čo najvyššej kvalite čo najdlhšie.

 

Dizajnovanie pre cirkulárnu ekonomiku

 

Organizácia spustila iniciatívu s názvom Program pre cirkulárny dizajn s cieľom prinútiť milióny dizajnérov k tomu, aby prestali navrhovať produkty a výrobky, ktoré na konci svojej životnosti končia na smetisku.

 

Podľa prepočtov Nadácie bude v roku 2025 na celom svete pôsobiť 160 miliónov dizajnérov a kreatívcov, teda približne päť percent z celkových 3,4 miliárd ľudí aktívne pracujúcich.

 

Práve túto profesijnú skupinu, ktorá bude navrhovať všetko okolo nás, od oblečenia cez budovy, v ktorých žijeme a pracujeme, po spôsob doručovania jedla a mobilitu.

 

 

Program, ktorého konkrétna náplň a zameranie ešte len vznikajú, chce prinútiť 20 miliónov tvorcov k tomu, aby si vo svojej práci osvojili cirkulárny dizajn, a ďalších 60 miliónov ľudí z odboru chce o cirkulárnom dizajne informovať.

 

Nadácia si stanovila tieto čísla na základe teórie bodu zlomu, podľa ktorej je na zmenu systému potrebné, aby si nové myšlienky osvojilo aspoň 10-20 percent cieľovej skupiny a minimálne polovica im otvorená.

 

Rekordérka v plavbe okolo sveta sa rozhodla zmeniť svetovú ekonomiku

 

Ellen MacArthur v roku 2001 vo veku 24 rokov sama dokončila cestu okolo sveta Počas 94 dní na mori a v prestížnom závode Vendée Globe skončila vtedy druhá. Absolútneho vrcholu dosiahla v roku 2004, kedy sa po 71 dňoch, 14 hodinách, 18 minútach a 33 sekundách vrátila z plavby dlhej 26 000 míľ a stanovila tak nový svetový rekord v plavbe okolo sveta bez cudzej pomoci.

 

 

V roku 2015 bola pasovaná na "rytiera" kráľovnou Alžbetou a dostala od francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho najvyššie francúzske štátne vyznamenanie Legion d'Honneur (Čestná légia).

 

Počas opakovanej plavby okolo sveta bola MacArthur nútená spoliehať sa na obmedzené množstvo pohonných hmôt, potravín a vody.

 

Osobná skúsnosť ju prinútila zamyslieť sa

 

Táto bohatá osobná skúsenosť s hospodárením s obmedzenými zdrojmi ju inšpirovala k novej ceste, ktorú začala diskusiami s vládnymi inštitúciami, vedcami, študentmi, farmármi a zástupcami priemyslu o necitlivej spotrebe obmedzených prírodných zdrojov.

 

V roku 2010 sa rozhodla ukončiť svoju profesionálnu závodnú kariéru a založila vlastnú nadáciu s cieľom urýchliť prechod zo súčasnej ekonomiky postavenej na lineárnom modely spotreby k regeneratívnej, cirkulárnej ekonomike. Činnosť nadácie sa zameriava na tri oblasti: podnikanie, vzdelávanie a komunikáciu.

 

 

Napríklad v roku 2017 sa nadácia spojila s renomovanou konzultačnou agentúrou McKinsey & CO. a spoločne realizujú kampaň za premenu svetového módneho a odevného odvetvia. Módny priemysel je druhým najväčším spotrebiteľom vody na svete a zároveň produkuje dvadsať percent všetkej odpadovej vody. Každý rok sa do svetových morí a oceánov uvoľní pol milióna ton mikrovlákien, množstvo, ktoré zodpovedá päťdesiatim miliardám plastových fliaš. Výroba odevov a oblečenia ročne vytvorí viac emisií a skleníkových plynov než celosvetová letecká a lodná doprava dohromady.

 

Postupy a princípy cirkulárnej ekonomiky vďaka využitiu nízkouhlíkových technológií a moderných konceptov ekonomiky (zdieľanie, spätné využitie surovín a materiálov apod.). Tak môžu zásadnou mierou prispieť k riešeniu problematiky klimatických zmien, znížiť spotrebu vody a energií, vytvárať nové pracovné miesta v inovatívnych odvetviach, generovať zisk v dlhodobom meradle a prosperovať bez závislosti na primárnych surovinách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona