Hizballáh víta dohodu o iránskom jadrovom programe

NETKY.SK • 4 Apríl 2015, 15:54 • 2 min
Hizballáh víta dohodu o iránskom jadrovom programe

BEJRÚT - Proiránske šiitské hnutie Hizballáh dnes uvítalo rámcovú dohodu o iránskom jadrovom programe, na ktorej sa vo štvrtok vo švajčiarskom Lausanne dohodli vyjednávači Teheránu a šiestich mocností.

slovakia

left justify in out

Hizballáh označil za "víťazstvo vôle slobodných ľudí", ale aj za "víťazstvo odmietania závislosti od Západu". Námestník generálneho tajomníka hnutia Hizballáh Naím Kásim tiež uviedol, že dohoda je "skutočne veľkým víťazstvom Iránu a uznaním jeho statusu a roly v regióne a vo svete".

 

Irán a šesť svetových mocností sa na stretnutí vo švajčiarskom meste Lausanne vo štvrtok dohodli na tom, že Teherán na obdobie najbližších rámcovo desiatich rokov výrazne stlmí svoj civilný jadrový program. Výmenou za to majú byť zrušené sankcie, ktoré poškodzujú a ochromujú iránsku ekonomiku. Komplexná a konečná dohoda o iránskom jadrovom programe je termínovo stanovená do konca júna.

 

Štáty regiónu, ako aj Západu uzavretú dohodu privítali, jej veľkým kritikom však je Izrael - úhlavný nepriateľ Iránu a Hizballáhu, ktorého politici sa vyjadrili, že prijatý kompromis je vážnym nebezpečenstvom pre celý svet.

 

V súvislosti s dohodou izraelský premiér Benjamin Netanjahu v piatok zvolal zasadnutie bezpečnostného kabinetu, po ktorom vyhlásil, že je proti rokovaniam s Iránom a namiesto toho žiada úplné zastavenie iránskeho jadrového programu. Tvrdí totiž, že Irán nie je dôveryhodným partnerom.

Izraelský premiér varoval, že ponechanie časti jadrových zariadení bez kontroly by mohol Irán zneužiť na zostrojenie jadrovej bomby. Samotný Irán však stále tvrdí, že jeho jadrový program má výlučne mierové využitie.

 

Netanjahu súčasne vyzval svetové veľmoci na rozhodný postoj a zvýšenie tlaku na Irán v záujme dosiahnutia "dobrej dohody", ktorú Izrael stále očakáva. Upozornil, že akákoľvek konečná dohoda o kontroverznom jadrovom programe Iránu musí zo strany Teheránu zahŕňať aj uznanie práva Izraela na existenciu.

 

Washingtonský Biely dom v noci nadnes vydal vyhlásenie, v ktorom Izrael ubezpečil, že Spojené štáty nepodpíšu žiadnu dohodu o iránskom jadrovom programe, ktorá by ohrozovala židovský štát.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona