Hizballáh poslal peniaze organizátorom útoku v Burgase

NETKY.SK • 26 Júl 2013, 16:26 • 2 min
Hizballáh poslal peniaze organizátorom útoku v Burgase

SOFIA - Ozbrojené krídlo libanonského militantného hnutia Hizballáh poslalo skoro 100 000 dolárov (75 000 eur) dvom mužom, ktorých bulharské úrady hľadajú v súvislosti s teroristickým útokom proti izraelským turistom v letovisku Burgas.

slovakia

left justify in out

V piatok to uviedol denník 24 Časa. Financie boli poľa neho určené na prípravu útoku, pri ktorom 18. júla 2012 zomrelo sedem ľudí vrátane piatich Izraelčanov, bulharského šoféra autobusu a útočníka, ktorého sa zatiaľ nepodarilo identifikovať. Bulharskej polícii sa však podarilo identifikovať dvoch jeho komplicov, ktorí obaja absolvovali vojenský výcvik v Libanone a patrili k ozbrojenému krídlu Hizballáhu. Polícia informovala, že Maliad Farah mal austrálsky a Hassan El Hajj Hassan kanadský pas, pričom obaja sa narodili v Libanone.

Európska únia v piatok zaradila Hizballáh na zoznam teroristických organizácií. Na základe tohto rozhodnutia hrozia osobám a podnikom spojených s radikálnou islamistickou organizáciou sankcie, ako sú zablokovanie kont a obmedzenie cestovania. Obyvatelia členských štátov európskej dvadsaťosmičky mu tiež nebudú môcť posielať žiadne financie a oficiálni európski predstavitelia budú mať zákaz stretávať sa s členmi jeho ozbrojeného krídla. Hizballáh je najvplyvnejšou politickou silou v Libanone a jeho milície sú zároveň najpočetnejšou ozbrojenou organizáciou v krajine. Za teroristickú organizáciu ho považujú aj Spojené štáty a Izrael.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies