Hizballáh je už oficiálne na zozname teroristických skupín

NETKY.SK • 26 Júl 2013, 12:47 • 2 min
Hizballáh je už oficiálne na zozname teroristických skupín

BRUSEL - Európska únia v piatok formálne zaradila ozbrojené krídlo libanonského militantného hnutia Hizballáh na zoznam teroristických organizácií.

slovakia

left justify in out

Urobila tak prostredníctvom svojho oficiálneho časopisu, v ktorom zverejňuje nariadenia a vyhlášky. Zoznam obsahuje 11 osôb a 25 organizácií podozrivých z napojenia na teroristov.

O zaradení ozbrojencov z Hizballáhu na čiernu listinu EÚ rozhodli ministri zahraničia členských štátov ešte v pondelok. Na základe tohto rozhodnutia hrozia osobám a podnikom spojených s radikálnou islamistickou organizáciou sankcie, ako sú zablokovanie kont a obmedzenie cestovania. Obyvatelia členských štátov európskej dvadsaťosmičky mu tiež nebudú môcť posielať žiadne financie a oficiálni európski predstavitelia budú mať zákaz stretávať sa s členmi jeho ozbrojeného krídla. 

Hizballáh je najvplyvnejšia politická sila v Libanone a jeho milície sú zároveň najpočetnejšou ozbrojenou organizáciou v krajine. Spojené štáty aj Izrael ho považujú za teroristickú organizáciu - na rozdiel od Európskej únie. Po minuloročnom útoku na izraelských turistov v Bulharsku však Brusel začal zvažovať zaradenie Hizballáhu na svoju čiernu listinu. Proti Hizballáhu najnovšie vystupujú aj kritici jeho zapojenia sa do občianskej vojny v Sýrii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona