Históriu a súčasnosť mesta priblíži vznikajúci filmový dokument

NETKY.SK • 10 August 2010, 11:56 • 2 min
Históriu a súčasnosť mesta priblíži vznikajúci filmový dokument

Históriu a súčasnosť mesta priblíži vznikajúci filmový dokument

slovakia

left justify in out

Viacero Michalovčanov si v týchto dňoch pred filmovou kamerou spomína na svoje detstvo, veselé ako aj smutné príbehy svojich príbuzných a známych, alebo na všedné dni prežité vo svojom rodisku. Ich výpovede sa onedlho stanú súčasťou dokumentárneho filmu pod názvom Michalovce, srdce Zemplína, ktorý chcú jeho tvorcovia dokončiť o niekoľko mesiacov. Jeho premiéra sa uskutoční v novembri tohto roka.
"Náš tím si predsavzal urobiť dokument so 'staršími' žijúcimi  Michalovčanmi, aby nám čo najvernejšie opísali život v Michalovciach a mesto ako také, keď boli ešte deťmi či mladými ľuďmi," uviedla na margo filmového projektu jeho autorka Eva Hrehovčíková. Ako dodala, okrem výpovedí viacerých respondentov, ktorí sa v detstve hrávali na uliciach Hadvábna či Dolná, kúpali v Laborci, stretávali na prechádzkach grófa Sztaraya s kontesou, alebo zažili útrapy druhej svetovej vojny, sa popri starých fotografiách vo filme vyskytnú aj zábery zo 40. a 50. rokov 20. storočia z archívov michalovského Zemplínskeho múzea. "O ich existencii vie len veľmi málo ľudí, nedávno sme ich prepisovali zo 16 milimetrových filmov na DVD, aby sme ich zachovali pre ďalšie generácie," povedala Hrehovčíková.
Filmový dokument zmapuje históriu Michaloviec od praveku až po súčasnosť. Jeho autori sa však pôvodne navrhnutej dejovej línie striktne nepridržiavajú. "Máme síce hotový scenár, ale ten sa stále obmieňa a dopĺňa o nové nápady a informácie. Chceme vytvoriť zaujímavý, približne 30-minútový film. Diváci sa pri ňom pobavia a možno si aj poplačú," poznamenala autorka projektu. Film bude v budúcnosti slúžiť zároveň na propagačné účely. "Je určený aj pre turistov, aby sa dozvedeli viac o našom meste, súčasnom, ako aj minulom," uzavrela Hrehovčíková.
Súčasťou filmového projektu v hodnote takmer 5000 eur budú okrem skôr narodených Michalovčanov aj výpovede súčasných predstaviteľov miestnej samosprávy i viacerých domácich osobností z oblasti školstva, kultúry a športu. Na príprave filmu sa spoluautorsky podieľajú historik Martin Molnár, producent Vladimír Bučko, ako aj kameramani Dušan Pehanič a Matúš Dobrovolský. Hudobnú stránku má na starosti Marcel Timko. Tvorbu dokumentu finančne podporila miestna samospráva a niekoľko súkromných spoločností.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona