Historik Kučera: Je možné, že matka sv. Konštantína a Metoda bola Slovanka

NETKY.SK • 5 Júl 2013, 09:49 • 2 min
Historik Kučera: Je možné, že matka sv. Konštantína a Metoda bola Slovanka

BRATISLAVA - Na základe skutočne hlbokej znalosti slovanského jazyka zo strany sv. Konštantína (Cyrila) a Metoda je možné uvažovať o tom, či ich matka nebola slovanského pôvodu. Pri príležitosti témy TASR venovanej sv. Konštantínovi a Metodovi to uviedol historik Matúš Kučera.

slovakia

left justify in out

Upozornil, že Konštantín a Metod pochádzali zo Solúna (dnešné Thessaloniki), kde existovala početná skupina slovanských obyvateľov. "To bolo mesto, kde sa hovorilo štyrmi - piatimi jazykmi a zdá sa, že ich matka bola Slovanka," poznamenal Kučera. Otec vierozvestov bol pôvodom Grék. "Štátny tajomník Teoktist, ktorý vládol za mladého Michala III., bol ich strýko," upozornil Kučera.

"V Macedónsku sa bratia pravdepodobne so slovanskou kultúrou a jazykom stretli," reaguje na otázku ohľadom dobrej znalosti staroslovančiny zo strany oboch bratov historička z Rímskokatolíckej cyrilometodskej bohosloveckej fakulty Univerzity Komenského Emília Hrabovec. Podľa Emílie Hrabovec mali bratia neobyčajnú úctu ku každému misionovanému národu, bez ohľadu na to, či sa s ním vmladosti stretli. "Len Proglas viackrát spomína úctu k národu a jeho atribútom, osobitne jazyku: Bez kníh nahé sú všetky národy," pripomína Hrabovec.

"Alebo myslime na disputu s trojjazyčníkmi v Benátkach na ceste do Ríma, kde ich vtedajší zástupcovia teologického myslenia konfrontovali s postojom, že iné jazyky, ako tie tri známe a etablované, teda latinčina, gréčtina a hebrejčina, sa nehodia na ohlasovanie evanjelia a na pestovanie v rámci cirkevného života," pripomína histoička. "Sv. Cyril a Metod poznali východnú tradíciu, ktorá rešpektovala aj miestne jazyky v cirkvi a veľmi vehementne obhajovali právo každého národa vyjadriť svoju vieru, náboženstvo, vnútorné pocity, používať liturgiu vo vlastnom jazyku," konštatuje Hrabovec.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona