Historický seriál 1890 ponúkne drámu, napätie, romantiku i humor, už prvú marcovú nedeľu

NETKY.SK • 16 Február 2017, 18:41 • 2 min
Historický seriál 1890 ponúkne drámu, napätie, romantiku i humor, už prvú marcovú nedeľu

BRATISLAVA - Drámu, napätie, romantiku i humor prinesie na televízne obrazovky 13-dielny pôvodný slovenský historický seriál s kriminálnou zápletkou. Novinku s názvom 1890, v ktorej sa miešajú ľudové povery a viera v mágiu s príchodom prevratných technických vynálezov, dnes predstavili tvorcovia v rámci špeciálnej projekcie v bratislavskom Mirbachovom paláci. Autorom námetu a režisérom seriálu, ktorý nakrúcali v gemerskom prostredí a najmä v kaštieli Betliar, je Peter Begányi.

slovakia

left justify in out

"Lebo Gemer je nepoznaný, a je veľmi krásny, mám k nemu vzťah, myslel som si, že by bolo vhodné ho viac ukázať," zdôvodnil režisér výber lokácií po projekcii prvej časti série, ktorej hlavná dejová linka je fikcia, ale bočné dejové linky sú založené na skutočných historických udalostiach.

 

"Robili sme rozsiahle rešerše, zisťovali sme, čo všetko sa dialo v tej dobe a na základe toho sme začali stavať príbeh, hlavná dejová linka je vymyslená, dúfam, že sa tam nikto nespozná," dodal Begányi k seriálu, na ktorom tvorcovia pracovali viac ako dva roky. Samotné nakrúcanie trvalo tri a pol mesiaca za stálej prítomnosti kustódov z kaštieľa Betliar. Okrem slovenských hercov si v ňom zahrali aj ich kolegovia z Česka a Poľska.

 

Seriál je zasadený do konca 19. storočia, nejde však o vernú rekonštrukciu tohto obdobia. "Nikdy sme nemali ambíciu robiť úplne presnú dobovú rekonštrukciu, nerobíme dokument. Chcela by som aj všetkých poprosiť, aby sa na to pozerali tou optikou, že aj ten rok, ktorý máme v názve, je približný," vysvetlila dramaturgička a scenáristka Soňa Čermáková Uličná.

 

"Tam, kde sa dalo zohnať presné dobové veci týkajúce sa výpravy, kostýmov, scény, alebo byť úplne presný v reáliách, dialógoch, v príbehoch, tam sme to radi použili, aby sme divákovi niečo takéto predstavili, ale tam, kde z dramatického alebo z realizačného hľadiska bolo potrebné urobiť ústupok, tam sme si ho dovolili," dodala s tým, že tvorcovia využili pri kreovaní seriálu aj pomoc odborníkov na obdobie 19. storočia, ktorí im pomáhali autenticitu čo najviac sprostredkovať.

 

Historická detektívka sa začína príchodom mladého, no svojimi modernými vyšetrovateľskými metódami a úspechmi presláveného detektíva Jánoša Martona (Ján Koleník) z Pešti na zámok Betliar, kde má riešiť tajomnú, brutálnu vraždu slúžky. Na Gemeri ho víta strážmajster Vilém Černý (Stanislav Majer), ktorému prítomnosť sebavedomého vyšetrovateľa v jeho rajóne a nutnosť s ním spolupracovať nie je po chuti.

 

Martonova prítomnosť sa nepozdáva ani miestnym obyvateľom, ktorí sú nedôverčiví k technickým novinkám a namiesto vedy uprednostňujú vieru v mágiu a povery, a musia sa s ňou vyrovnať aj obyvatelia zámku - mocná šľachtická rodina Wisniewských, v ktorej má každý svoje tajomstvá. Ukáže sa, že prípad vraždy slúžky nie zďaleka taký jednoduchý, ako by si vyšetrovatelia želali, dokonca nejde o jediné čudné úmrtie mladej ženy v tejto oblasti.

 

Marton a Černý teda stoja pred neľahkou výzvou - prekonať vzájomné nesympatie a spolu pátrať po zvrátenom páchateľovi, ktorým je podľa dedinčanov nadprirodzený "Démon" a podľa Martonovej teórie prvý sériový vrah v dejinách Uhorska. Vyšetrovateľom asistujú dvaja miestni žandári Nahálka a Ondrík (Martin Nahálka, Milan Ondrík), ktorí vďaka svojej lenivosti či naopak prílišnej horlivosti a nedostatočnej inteligencii pokazia, čo môžu.

 

Mŕtvol na Betliari pribúda a Marton musí urobiť všetko pre to, aby zabránil ďalším beštiálnym vraždám. Situáciu pri vyšetrovaní mu však komplikujú sympatie ku krásnej grófskej dcére Júlii (Danica Matušová), odmeranosť jej upätej matky-grófky (Anikó Vargová) i nevyspytateľné ťahy jej otca, extravagantného grófa Wisniewského (Lukasz Kos).

 

Dobový seriál uvidia diváci na televíznych obrazovkách prvú marcovú nedeľu. Od 5. marca bude 1890 uvádzať v nedeľnom prime-time televízia JOJ pri príležitosti jej 15. výročia.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies