Historický pokus Islandu, Ronaldo vs Ibrahimovič

NETKY.SK • 14 November 2013, 10:26 • 2 min
Historický pokus Islandu, Ronaldo vs Ibrahimovič

BRATISLAVA - Jeden z dvojice futbalových kanonierov Cristiano Ronaldo alebo Zlatan Ibrahimovič bude na finálovom turnaji MS 2014 v Brazílii chýbať, zatiaľ čo Island sa pokúsi dokončiť historický úspech. O tom, ktoré štyri európske národné tímy ako posledné postúpia na svetový šampionát, sa rozhodne v dvojzápasovej baráži. V piatok sú na programe prvé zápasy a v utorok 19. novembra odvety.

slovakia

left justify in out

Titulky európskych športových médií už niekoľko dní drží v napätí duel Portugalska a Švédska. Ten bude totiž súčasne mikrosúbojom dvoch hráčov, ktorí patria k svetovej ofenzívnej elite - Ronalda a Ibrahimoviča. Dvojzápas sľubuje kvalitný súboj, ale jeden zo spomínanej dvojice zostane smutný. 

"Ronaldo a Ibrahimovič sú dvaja hráči, ktorí dokážu robiť malé rozdiely a vyhrávať zápasy pre svoje krajiny. Ronaldo je skvelý futbalista, pretože ho môžete meť 85 minút stále na očiach a potom aj tak stihne dať dva góly z ničoho. Som si však istý, že to bude Zlatan, ktorý to strhne na našu stranu. Vzhľadom na postavenie vo svetovom rebríčku je však favoritom Portugalsko," povedal tréner Švédska Erik Hamren pred piatkovým zápasom v Lisabone. "Hovoríme o dvoch hviezdach svetovej triedy, ktoré dokážu využiť každý moment," poznamenal portugalský krídelník Silvestre Varela. 

Ibrahimovič, ktorý nedávno bojoval so zranením kolena, si v ligovej generálke proti OGC Nice (3:1) urobil dobrú náladu, keď zaznamenal hetrik v rozpätí necelej pol hodiny. "Portugalsko je možno favoritom z hľadiska individualít. My sme ale skončili v kvalifikačnej skupine druhí za Nemeckom, takže si viac zaslúžime účasť v Brazílii," poznamenal 32-ročný útočník francúzskeho klubu Paríž St. Germain. 

Svoje plány však má aj portugalská ekipa na čele s trénerom Paulom Bentom a lídrom Ronaldom, ktorý dal zasa cez víkend hetrik v drese Realu Madrid do siete Realu Sociedad San Sebastian (5:1). Dvadsaťosemročný Ronaldo je so 16 gólmi najlepším kanonierom Primera division. "Bude to dvojzápas plný náročných osobných súbojov. Hráči súpera sú vyšší a fyzicky silnejší, napokon aj ich futbal s kolmými loptami vyžaduje dvoch dobre stavaných útočníkov. Čaká nás húževnatý súper, ktorý sa nikdy nevzdáva. Švédi prehrávali s Írskom, Nemeckom i Rakúskom a vrátili sa do zápasu."   

Odveta je na programe na štadióne Friends Arena v Štokholme.

Chorvátsko je poslednou prekážkou pre futbalistov Islandu, ktorých delia posledné dva kroky od senzačného postupu. Ostrovná krajina má len 320.000 obyvateľov a 21.000 registrovaných futbalistov. Ak sa Island kvalifikuje cez baráž do Brazílie, stane sa najmenšou krajinou, aká kedy štartovala na svetovom šampionáte. V súčasnosti patrí tento primát Trinidadu a Tobagu (1,3 milióna obyvateľov). 

Posledné výsledky Islandu sa pozitívne odrazili aj v rebríčku FIFA, kde ostrovní futbalisti od januára poskočili z 89. miesta na 46. Chorvátom patrí vo svetovom rankingu 18. pozícia. "Jednou z najlepších vecí na futbale je to, že vždy máte šancu vyhrať. Prakticky neexistuje iný kolektívny šport, v ktorom môže treťoligový tím zdolať prvoligový. To sa nedá v hádzanej, basketbale ani ľadovom hokeji, ale stáva sa to vo futbale," povedal 65-ročný Lars Lagerbäck, ktorý je na lavičke Islandu od januára 2012.

Švéd Lagerbäck, ktorý doviedol švédsky národný tím na MS 2002 a MS 2006, koučoval na MS 2010 reprezentáciu Nigérie. "Budeme hrať svoju hru tak, ako to bolo za môjho pôsobenia v tíme Švédska a Nigérie. To znamená, že si pozrieme silné a slabé stránky súpera a potom si určíme priority v našom zápase," uviedol tréner Islandu. "Samozrejme, baráž na dva zápasy má svoje špecifiká, pretože hráte doma a vonku, pričom góly vonku sa počítajú za dva. Ak si v prvom stretnutí udržíme čisté konto, budú nám v odvete musieť dať dvakrát toľko gólov. Dôverujem dobre organizovanej defenzíve aj ofenzíve."  

Island skončil v kvalifikačnej E-skupine na druhom mieste, pričom dal 17 gólov, teda rovnaký počet ako priamy účastník MS 2014 zo Švajčiarska. Väčšina reprezentantov hráva v európskych kluboch vrátane Belgicka, Holandska, Talianska, Dánska a Nórska a viacero mladých reprezentantov štartovalo na ME 2011 hráčov do 21 rokov. Dvaja stredopoliari hrávajú v anglickej Premier League - kapitán Aron Einar Gunnarsson (Cardiff City) a Gylfi Sigurdsson (Tottenham Hotspur). Brankár Hannes Thor Halldorsson je jediným hráčom základnej zostavy, ktorý pôsobí v islandskej lige. A kedže tá sa skončila už 28. septembra, Halldorsson sa udržoval vo forme tréningami v Nórsku a Švédsku. Ofenzívnym lídrom tímu a neustálu hrozbou pre súpera je Kolbeinn Sigthorsson z Ajaxu Amsterdam, ktorý zaznamenal 13 gólov v 19 medzištátnych zápasoch. Na lavičke Islandu čaká na svoju šancu 35-ročný veterán Eidur Gudjohnsen, ktorý je v súčasnosti hráčom FC Bruggy. Obranca Birkir Mar Saeversson nebude v prvom barážovom zápase k dispozícii pre dištanc za žlté karty, v odvete hrať môže. Ďalším siedmim hráčom Islandu hrozí stop v odvete v prípade, že dostanú v piatok žltú kartu.

Trénerom chorvátskeho tímu bude v baráži Niko Kovač, ktorý minulý mesiac nahradil prepusteného Igora Štimaca. Bývalého reprezentanta Kovača vymenovali v januári za trénera chorvátskej dvadsaťjednotky, s ktorou dosiahol štyri víťazstvá. Štimacovi zverenci naopak v posledných štyroch kvalifikačných dueloch získali jediný bod. "Island má kvalitný tím s niekoľkými vysokými hráčmi a dokáže si vytvoriť šancu zo štandardných situácií vrátane autových vhadzovaní," skonštatoval Kovač. "Sú veľmi dobre organizovaní a experti na odrazené lopty, takže sa musíme vyhnúť priamym kopom z nebezpečných pozícií. Našim hlavným cieľom v prvom zápase je dať gól, aby sme na súpera vytvorili tlak pred domácou odvetou." 

Chorvátska ekipa sa musí zaobísť v oboch barážových dueloch bez ľavého obrancu Ivana Striniča, ktorý má žalúdočné problémy. Po 16-mesačnej absencii je otázny aj štart Danijela Pranjiča. V útoku by sa vedľa Maria Mandžukiča mal predstaviť Ivica Olič, ktorý bojuje so zranením lýtka. "Olič ešte stále netrénoval, ale cíti sa už lepšie a Pranjič bude určite hrať, pretože môže nastúpiť na viacerých postoch," vysvetlil Kovač. "Na 90 percent už máme istú zostavu, ale ešte sa môžu veci zmeniť." 

Hrať sa bude na Národnom štadióne Laugardalsvollur s umelým trávnikom, ktorý má kapacitu 10.000 divákov. Futbalisti Francúzska sa predstavia v prvom barážovom stretnutí na Olympijskom štadióne v Kyjeve proti Ukrajine. Reprezentanti krajiny galského kohúta by sa radi vyhli situácii spred 20 rokov, keď im cestu na MS 1994 do USA zahatali v poslednom kvalifikačnom stretnutí futbalisti Bulharska. To bolo naposledy, čo sa majstri sveta 1998 a vicemajstri sveta 2006 nekvalifikovali na záverečný turnaj. "V takýchto zápasoch nie je priestor na pochybnosti, neistotu a zbytočné otázky," uviedol tréner "Les Bleus" Didier Deschamps "Nemôžeme hrať nervózne a ustráchane. Futbal na najvyššej úrovni je o agresivite a oddanosti."

Pred štyri rokmi Francúzi vyradili v baráži o postup na MS 2010 Írsko po škandalóznej hre rukou Thierry Henryho na štadióne Stade de France. Teraz ich však čaká nevyspytateľná Ukrajina. "Potrebujeme dobrý výsledok z Ukrajiny, aby sme potom zvládli odvetu," stroho skonštatoval krídelník Franck Ribery, ktorý z posledných 24 gólov Francúzska šesť dal a ďalších deväť pripravil pre spoluhráčov. "Tieto barážové zápasy sú špeciálne a náročné. Potrebujeme hrať bez tlaku. Nemali by sme sa báť súpera."

Na svoju futbalovú históriu chce zabudnúť aj Ukrajina, ktorá sa zúčastnila už štyrikrát v baráži o postup na majstrovstvá sveta, ale posledné tri pokusy boli neúspešné. "Snažíme sa našich hráčov nezaťažovať minulosťou. Aby ste poznali dôvody tých neúspechov, museli by ste byť súčasťou vtedajšieho tímu," povedal tréner Ukrajiny Michajlo Fomenko. Ukrajina neuspela v baráži o postup na MS 1998, 2002 a 2010, v ceste na vrcholné podujatie ju zastavili Chorváti, Nemci a Gréci. Eliminácia od Slovinska v baráži o postup na EURO 2000 len zavŕšila túto negatívnu sériu. Osem reprezentantov Ukrajiny ide do zápasu s Francúzskom pod hrozbou, že v prípade ďalšej žltej karty nebude môcť hrať v odvete. "Futbal sa stáva viac a viac agresívnejší, výsledkom toho sú zápasy so žltými kartami," uviedol Fomenko. "Hovoril som o tom s hráčmi. Ale niekedy je jednoducho ťažké ovládnuť emócie." V poslednom barážovom súboji privítajú Gréci v Pireuse tím Rumunska. Domáci futbalisti sa kvalifikovali do baráže zo "slovenskej" G-skupiny, keď im priamy postup ušiel na úkor Bosny a Hercegoviny len pre pasívnejšie skóre. Gréci získali v kvalifikačnom cykle 25 bodov z 10 zápasov, čo bolo najviac zo všetkých tímov na druhých miestach. Gréci zdolali Slovákov v oboch dueloch 1:0. "Mám dôveru v náš tím. Je dôležité, aby sme zvíťazili v domácom zápase bez inkasovaného gólu. Výsledok 2:0 by bol pre nás ideálny. Nemyslíme na nič iné, len na to, ako sa dostať do Brazílie. Máme dostatok skúsených hráčov, ktorí vedia ako hrať na víťazstvo bez inkasovaného gólu. Rumuni majú vynikajúci tím, ale verím, že my pôjdeme ďalej," povedal 59-ročný portugalský kouč na lavičke Grécka Fernando Santos, ktorého zverenci budú hrať hlavne pre občanov recesiou zmietanej krajiny. "Motivácia nám nechýba. Chceme urobiť našich ľudí šťastných," dodal Santos, ktorý v máji 2010 vystriedal pri kormidle úspešného Nemca Otta Rehhagela.

Rumunskí futbalisti sa pokúsia kvalifikovať na svetový šampionát po prvý raz od roku 1998. Budú sa však musieť vyrovnať s viacerými vynútenými absenciami. Zranený je kapitán Vlad Chiriches a brankára Cipriana Tatarusanua trápia bolesti chrbta, takže bude skôr k dispozícii na odvetu v Bukurešti. Chiriches si zlomil nos počas víkendového zápasu Premier League Tottenham Hotspur - Newcastle United, v zostave ho nahradí Dragos Grigore z Dinama Bukurešť. "Bez pochýb to je najdôležitejšia výzva v našej kariére. Skutočne chceme ísť na svetový šampionát a budeme bojovať zo všetkých síl. Poznáme herný prejav Grékov. Hrajú poctivú defenzívu a čakajú na chyby súpera, ktoré dokážu potrestať. Výsledok 0:0 by nám vyhovoval," poznamenal rumunský útočník Razvan Cocis, ktorého doplnil tréner Victor Piturca: "Nemáme hráčov svetovej top kvality, ale nechýba im dravosť, schopnosť narábať s loptu a čo je najdôležitejšie - dokopy tvoria silný kolektív. Dúfam, že táto skupina hráčov ešte prehovorí do európskeho aj svetového futbalu. Je pre nás extrémne dôležité, aby sme sa kvalifikovali." 

Prvé zápasy európskej baráže kvalifikácie MS 2014 - piatok:
20.00 Island - Chorvátsko /Reykjavík/ 
20.45 Grécko - Rumunsko /Pireus/
20.45 Portugalsko - Švédsko /Lisabon/
20.45 Ukrajina - Francúzsko /Kyjev/



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies