Historicky najvyšší úver od EIB by mal rozhýbať slovenské investície

NETKY.SK • 12 November 2010, 08:29 • 2 min
Historicky najvyšší úver od EIB by mal rozhýbať slovenské investície

Historicky najvyšší úver od EIB by mal rozhýbať slovenské investície

slovakia

left justify in out

img

Možnosť získať najväčší úver v histórii Slovenska od Európskej investičnej banky (EIB) v hodnote 1,3 miliardy eur by mala podporiť ekonomiku krajiny a rast investícií. Ako zdôraznil v rozhovore pre TASR viceprezident banky Anton Rop, táto pomoc zo strany EIB by mala podporiť jednoduchšie čerpanie eurofondov, pretože je určená práve na spolufinancovanie a predfinancovanie projektov z Európskej únie (EÚ).


-O aký úver ide? Čo by mal Slovensku priniesť?-

Ide o úver v hodnote 1,3 miliardy eur, čo je veľmi dôležité z pohľadu Slovenska. Napomôže to rastu rôznych druhov investícií, ktoré sú zabezpečované zo štrukturálnych fondov Európskej únie. Úver by mal podporiť absorpčnú kapacitu krajiny, pretože s týmto úverom, ktorý má byť zajtra (12. 11.) podpísaný, bude oveľa jednoduchšie sa dostať k štrukturálnym fondom. Vysoká absorpčná kapacita by tak mala priniesť výrazný rozvoj.


-Pre koho sú úverové prostriedky určené?-

Ide o úver spätý so štrukturálnymi fondmi, ktoré Slovensko dostáva na základe finančného programu Európskej únie. Slovensko tak dostane viac ako 13 miliárd eur z eurofondov do roku 2013. Prostriedky z EIB sú tou časťou, ktorú by Slovensko muselo financovať samo, takže bude jednoduchšie dostať sa k týmto peniazom.


-Sú tieto peniaze určené aj pre privátny sektor?-

Nie, v tomto úverom rámci sa nepočíta so súkromnými firmami. Ony môžu využívať iné možnosti, zvyčajne ide o komerčné banky. Úver je určený pre centrálnu vládu a samosprávu, teda každého, kto môže získať peniaze z eurofondov.


-Aký veľký bude úrok na túto pôžičku?-

EIB je bankou, ktorej cieľom nie je dosahovať zisk, takže náklady na úver sú najnižšie možné. Je dôležité zdôrazniť, že úver s takýmito podmienkami nie je možné dostať niekde inde na trhu. Podľa pravidiel si EIB neúčtuje žiadnu dodatočnú ziskovú prirážku, takže si započíta iba prevádzkové náklady, čo predstavuje 13 bázických bodov, a náklady na získanie finančných zdrojov. EIB má hodnotenie AAA, peniaze môže získať z vlastných zdrojov alebo na trhu. Nedá sa tak povedať, aká je cena úveru, ale prirážke je iba 13 bázických bodov.


-Na čo konkrétne sa peniaze môžu využiť? Kam budú smerované?-

To je na vláde a parlamente, ako vytvorí investičnú schému pre štrukturálne fondy. To, čo Slovensko týmto úverom získa, je, že dokáže dostať finančné zdroje okamžite po odsúhlasení schémy Európskou komisiou. Veľkou výhodou pre Slovensko je, že v niektorých prípadoch môže získať tieto zdroje skôr ako peniaze zo štrukturálnych fondov.


-Môže sa vláda rozhodnúť, že minie všetky peniaze napríklad na diaľnice, ktorých výstavbu z eurofondov chce aktuálne podporiť?-

To je takmer nemožné, pretože je nemožné dostať taký objem peňazí z fondov. V takom prípade bude pre vládu lepšie dostať špeciálnu pôžičku iba na výstavbu ciest.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona