Historický moment v zjazde: Zlato pre duo Mazeová, Gisinová

NETKY.SK • 12 Február 2014, 09:04 • 2 min
Historický moment v zjazde: Zlato pre duo Mazeová, Gisinová

ČERVENÁ POĽANA - Zlato v zjazde si na ZOH 2014 v Soči podelili dve lyžiarky. Slovinka Tina Mazeová a Švajčiarka Dominique Gisinová dosiahli v stredu v alpskom centre Roza Chutor navlas rovnaký čas (1:41,57). Švajčiarsky úspech zvýraznila bronzová Lara Gutová, ktorá za víťazným duom zaostala o jednu desatinu sekundy. Jediná slovenská reprezentantka na štarte Kristína Saalová obsadila v konkurencii 41 pretekárok 31. miesto (+4,41).

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Prvýkrát v histórii ZOH sa stalo, že sa v ženských alpských disciplínach tešili zo zlatej medaily dve pretekárky. Slovinsko sa zásluhou Mazeovej dočkalo vôbec prvého olympijského triumfu v zjazdovom lyžovaní, 30-ročná univerzálka si do zbierky pridala tretí cenný kov po dvoch striebrach z Vancouveru 2010 (super-G, obrovský slalom). Kým víťazstvo obhajkyne veľkého glóbusu Mazeovej sa dalo predvídať, triumf Gisinovej sa nečakal. Dvadsaťosemročná špecialistka na kĺzavé disciplíny síce vo Svetovom pohári už dvakrát zjazd vyhrala, ale bolo to ešte v sezóne 2008/2009. V prebiehajúcom ročníku nestála ani raz na pódiu a v hodnotení kráľovskej disciplíny jej patrila až deviata priečka. Pre Gisinovú je to vôbec prvá medaila z vrcholných podujatí.

Na 2,713 km dlhej zjazdovke s dvoma náročnými skokmi dominovali Švajčiarky - najprv viedla Fabienne Suterová, jej čas potom prekonala Gisinová, ktorá fantasticky zvládla najmä spodnú kĺzavú pasáž. Vedenie si udržala aj po jazde favorizovanej krajanky Gutovej i víťazky pondelkovej superkombinácie Marie Höflovej-Rieschovej z Nemecka. Ďalšia kandidátka na zlato Tina Weiratherová z Lichtenštajnska si po páde v tréningu zranila holennú kosť a rozhodla sa v súťaži neštartovať a tak odpadla ďalšia konkurentka. Gisinová sa začala triasť, až keď sa na trať vydala Mazeová, ktorá si výborne počínala najmä v technicky náročnej strednej pasáži a viedla na všetkých medzičasoch. Až na poslednom meranom úseku spravila chybu, keď ju "vyhodilo" v jednej zo zákrut. V cieli bola napokon "ex equo" s dovtedy vedúcou dámou.

Gisinová sa stala prvou švajčiarskou olympijskou víťazkou v zjazde od roku 1984, keď triumfovala v Sarajeve Michaela Figiniová. Cenný kov si na ZOH naposledy v ženských alpských súťažiach delili v roku 1992 Američanka Dian Roffeová a Rakúšanka Anita Wachterová, ktoré zhodne získali striebro v obrovskom slalome. "Som veľmi šťastná a vôbec mi neprekáža, že sa musím o zlato deliť. Práveže je to pre mňa česť, Tina je totiž najúžasnejšia zjazdárka, akú poznám. Veľmi sa mi páči jej štýl," povedala Gisinová pre RTVS.

"Tiež sa rada podelím o zlato, nevidím v tom problém, aby boli po pretekoch dve šťastné lyžiarky. Dominique je veľmi inteligentná dáma, skvelá zjazdárka, doprajem jej to," vyznala sa Mazeová. "Boli to nesmierne tesné preteky, v ktorých nikto nešiel perfektne. Aj ja som dole urobila chybu. Som nesmierne šťastná po tom, čo mi to v superkombinácii nevyšlo."

Medaila tesne ušla Talianke Daniele Merighettiovej, ktorá skončila štvrtá (+0,27). Malou senzáciou bolo siedme miesto Maďarky Edit Miklósovej (+0,71), ktorá skončila vo výsledkovej listine pred takými menami ako sú Julia Mancusová, Höflová-Rieschová či Elisabeth Görglová.
      
Zjazd, ženy - výsledky:
1. Tina Mazeová (Slovin.) a Dominique Gisinová (Švajč.) zhodne 1:41,57 min, 3. Lara Gutová (Švajč.) +0,10 s, 4. Daniela Merighettiová (Tal.) +0,27, 5. Fabienne Suterová (Švajč.) +0,37, 6. Lotte Smiseth Sejerstedová (Nór.) +0,44, 7. Edit Miklósová (Maď.) +0,71, 8. Julia Mancusová (USA) +0,99, 9. Nicole Hospová (Rak.) +1,05, 10. Ilka Štuhecová (Slovin.) +1,08, ..., 31. Kristína SAALOVÁ (SR) +4,41




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona