Historická tatranská električka Kométa sa má vrátiť na trať do Vianoc

NETKY.SK • 17 September 2012, 06:43 • 2 min
Historická tatranská električka Kométa sa má vrátiť na trať do Vianoc

Historická tatranská električka Kométa sa má vrátiť na trať do Vianoc - Cestovanie Legenda Vysokých Tatier, 100-ročná električka Kométa, by sa po oprave mala znovu na trati objaviť už pred tohtoročnými Vianocami. Jedinečná električka slúžila turistom takm

slovakia

left justify in out

img

Legenda Vysokých Tatier, 100-ročná električka Kométa, by sa po oprave mala znovu na trati objaviť už pred tohtoročnými Vianocami.
      Jedinečná električka slúžila turistom takmer sto rokov, po zásahu bleskom v lete minulého roka však zostala nepojazdná. Zachrániť sa ju rozhodla spoločnosť Siemens v spolupráci s Veterán klubom železníc Poprad a ďalšími partnermi.
      "S Kométou som prežil takmer celý profesionálny život a predstava, že sa v nej už nepreveziem, bola ťažká. Teraz som však presvedčený, že sa opäť vráti a budeme s ňou robiť radosť ďalším generáciám tatranských turistov," povedal prednosta Veterán klubu železníc Poprad Jaroslav Vančo.
      Historická tatranská električka sa v súčasnosti nachádza v ŽOS Vrútky, kde prebiehajú nevyhnutné opravy. Odborníci sa pustili do renovácie trakčných motorov, ozubených kolies prevodovky, elektroinštalácie a brzdného systému. Po odstránení porúch sa Kométa vráti na testovaciu prevádzku.
      Električka bola vyrobená v roku 1912 v Budapešti a vybavená bola motormi a elektrickými zariadeniami dodanými spoločnosťou Siemens. Prevádzka Kométy mala byť ukončená v roku 1977 a následne malo dôjsť k jej zošrotovaniu. Vtedy sa jej ujal Vančo a po opravách slúžila ako atrakcia pri príležitostných jazdách.
      "Kométa je súčasťou technologického dedičstva, ktoré tu naša spoločnosť zanechala. Motory z bratislavskej továrne ju poháňali počas jej služby, a preto som hrdý, že je to práve naša spoločnosť, ktorá ju vráti späť do Tatier," konštatoval generálny riaditeľ Siemens, s.r.o., Vladimír Slezák.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies