Historička našla svedectvo vojaka USA o exhumácii tiel v Katyni z roku 1943

NETKY.SK • 8 Január 2014, 18:44 • 2 min
Historička našla svedectvo vojaka USA o exhumácii tiel v Katyni z roku 1943

VARŠAVA - Poľská historička Krystyna Piórkowská objavila v archívoch USA svedectvo amerického vojaka, ktorého nacisti v roku 1943 prinútili ako svedka prizerať sa exhumácii tiel poľských dôstojníkov zabitých v Katynskom lese na príkaz vtedajšieho sovietskeho vodcu Josifa Vissarionoviča Stalina.

slovakia

left justify in out

Piórkowská podľa agentúry AP oznámila, že v archíve pri Washingtone našla zaevidovanú správu plukovníka Johna V. Van Vlieta mladšieho z 10. mája 1945, v ktorej sa nachádzajú dôkazy o zodpovednosti Sovietskeho zväzu za masakru 22.000 Poliakov pri obci Katyň v Smolenskom kraji, ako aj na ďalších miestach niekdajšieho Sovietskeho zväzu.

Van Vlietova neskoršia a obsiahlejšia správa sa považuje za stratenú, čo vyvolalo dohady o tom, že Spojené štáty o sovietskej zodpovednosti za masaker z roku 1940 vedeli dlhšie, ale ju zamlčiavali, napísala AP. Van Vliet bol vojnovým zajatcom v Nemecku, ktorého nacistickí pohlavári priviedli do Katyne, aby sa zúčastnil exhumácie. Do roku 1990 Sovieti pripisovali vinu za katynskú masakru výlučne nacistom, neskôr však Moskva po rozpade ZSSR priznala, že zabitie poľských zajatcov - vojakov, policajtov a príslušníkov poľskej inteligencie za ich údajné aktivity podporujúce nacizmus, nariadil Stalin.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies