Historická chvíľa pre slovenský motoršport! Dorčíková zažila premiéru v pretekoch NASCAR

NETKY.SK • 8 Október 2019, 09:54 • 2 min
Historická chvíľa pre slovenský motoršport! Dorčíková zažila premiéru v pretekoch NASCAR

BRATISLAVA - Automobilová pretekárka Michaela Dorčíková je prvá Slovenka, ktorá dostala šancu štartovať v legendárnom seriáli NASCAR. Išlo o európsku edíciu NASCAR Whelen Euro Series a konfrontáciu svojich schopností s renomovanými jazdcami, medzi ktorými sa vynímalo meno Jacquesa Villeneuvea, majstra sveta F1 z roku 1997, označila za skúsenosť na nezaplatenie.

slovakia

left justify in out

"Keď sa človeku naskytne takáto príležitosť, rozhodne by nemal váhať, ale chopiť sa jej. Ja som tak učinila, vďaka čomu sa mi splnil sen a v kariére som sa zasa posunula o úroveň vyššie. NASCAR som predtým nejaký čas sledovala, a hoci to nebolo až tak intenzívne, vždy ma tie silné americké stroje fascinovali." 

 

img

 

"Teraz som mala možnosť zažiť to na vlastnej koži a musím sa priznať, že pred samotným štartom som mala aj trému. Keď ma posadili do auta, pripútali, naštartovala som a mechanik sa odo mňa vzdialil, tlkot môjho srdca sa zrýchlil. Postupne som však sa skoncentrovala a v pretekoch vydala zo seba maximum," rozhovorila sa v televíznom štúdiu TABLET.TV 29-ročná Dorčíková, ktorá v konkurencii 28 jazdcov obsadila 17. priečku a na školskej stupnici ohodnotila svoj výkon na trojku. 

 

Slovenka hájila na pretekoch v Nemecku farby talianskej stajne Alex Caffi Motorsport. Jej šéf je bývalý pretekár F1 Alessandro Caffi, ktorý v rokoch 1986 až 1991 odjazdil v seriáli kráľovskej disciplíny motoristického športu 77 veľkých cien.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

My super-team for the weekend 😘 migliore italiani tutti! ❤️

Príspevok, ktorý zdieľa Michaela Dorcikova (@slovakracinggirl),

 

Lenže omnoho zvučnejšie meno stálo vedľa nej na štarte, keďže jedným zo súperov bol majster sveta F1 spred 22 rokov Kanaďan Jacques Villeneuve: "Úžasný zážitok, o niečom takom sa mi kedysi ani nesnívalo. Vzhľadom na to, že s Alexom sú kamaráti, často sa objavil v našej stajni. Tentoraz som sa s ním však nefotila, keďže som to absolvovala už počas testovania v decembri minulého roka v Taliansku." 

 

"Celkovo mám z Villeneuvea výborný pocit, je fantastický pilot a súťažiť s ním bola pre mňa obrovská česť. V neposlednom rade sa musím priznať, že práve on bol jednou z motivácii, prečo som šancu zajazdiť si v NASCAR chcela stoj čo stoj využiť," prezradila Dorčíková, za ktorou prišiel dnes už 48-ročný kanadský jazdec na druhý deň po pretekoch aj osobne, aby sa jej opýtal na pocity z premiéry.

 

 

Dorčíková bola v 29-člennom štartovom poli jedinou ženou. "Motoršport je už pomaly vo fáze, že aj ženy sú v ňom rešpektované. Predsa len, za iných okolností jazdí NASCAR Ellen Lohrová, ktorá je majsterka v rámci nemeckého DTM. A to je pani pretekárka s veľkým meno i rešpektom. Pôvodne som mala súťažiť na Hockenheimringu aj s ňou, no napokon počas spomínaného víkendu neštartovala." 

 

 

"Ale stretli sme sa. Aby som sa však vrátila k ženám na automobilových pretekoch všeobecne, niekedy sú vnímané s rezervou, inokedy pozitívne i negatívne. Čoraz viac je však oceňovanejšie, keď sa ženy na štart vôbec postavia," vysvetlila Dorčíková, ktorej najväčší vzor bol, je a vždy bude Michael Schumacher.

 

img

 

Pretekárka si atmosféru pretekov NASCAR dokonale užívala, a preto by si niečo podobné v dohľadnej budúcnosti rada zopakovala. "Pevne dúfam, že sa tak stane už čoskoro. No všetko je otázka peňazí, pričom vôbec nejde o malú čiastku. Tú si však každý musí zohnať sám, či už od sponzorov, alebo z vlastného vrecka. Čiže, verím aj tomu, že sa mi ich podarí zohnať a aj keby to nemalo byť na celú sériu, chcela by som budúci rok absolvovať aspoň jedno alebo dve podujatia," zaželala si Dorčíková.

 

 

S motorizmom spätá už roky. Dlhší čas zastáva post tímovej manažérky v stajni ARC Bratislava Miroslava Konôpku: "Práve Mirovi Konôpkovi vďačím za to, že som mala možnosť zažiť aj atmosféru Le Mans a ázijskej Le Mans Série, čo mi otvorilo dvere do sveta veľkého motoršportu a zákulisia najúžasnejších pretekov na svete."

 

 

Slovenka si vzťah k autám utvorila už v útlom detstve, počas ktorého ju omnoho viac lákalo hrať sa s autíčkami ako s bábikami: "Vždy som viac inklinovala k autíčkam, nevedela som sa dočkať, kedy budem môcť v ozajstnom aute sedieť vpredu. Súťažne som začínala na motokárach, v ktorých sa mi podarilo získať aj titul majsterky sveta. Ale o nejakej dedičnej láske k tomuto športu sa v mojom prípade nedá hovoriť, veď rodičia dovtedy ani poriadne nevedeli, čo motokáry sú."

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona