Historici zo SAV získali ocenenie za vedeckú prácu o prvej svetovej vojne

NETKY.SK • 26 August 2010, 12:06 • 2 min
Historici zo SAV získali ocenenie za vedeckú prácu o prvej svetovej vojne

Historici zo SAV získali ocenenie za vedeckú prácu o prvej svetovej vojne

slovakia

left justify in out

img

Tohtoročnú Cenu SAV za vedecko-výskumnú činnosť získal aj kolektív pracovníkov Historického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) pod vedením Dušana Kováča za vedecko-výskumnú prácu "Slovensko v 20. storočí, druhý zväzok: Prvá svetová vojna".
      Ako uviedol D. Kováč v rozhovore na webovej stránke SAV, kolektívna monografia o prvej svetovej vojne je súčasťou veľkého projektu nazvaného Slovensko v 20. storočí. Po roku 1989 sa historici rozhodli uskutočniť nový výskum a napísať nové dejiny Slovenska v 20. storočí, keďže dejiny uvedeného obdobia boli značne zdeformované násilnými zásahmi vládnej moci do práce historikov.
      V rámci projektu Slovensko v 20. storočí zatiaľ vyšli dva zväzky - prvý o období rokov 1901-1914 a terajší druhý sa venuje obdobiu prvej svetovej vojny (1914-1918). Pripravujú sa aj ďalšie zväzky.
      Nový výskum trval vyše 15 rokov. Kolektív historikov (Dušan Kováč, Gabriela Dudeková, Roman Holec, Marián Hronský, Elena Jakešová, Elena Manová, Milan Podrimavský) sa sústredil na prehodnotenie vojnových udalostí, medzinárodnej i domácej politiky jednak z globálneho pohľadu na historický proces, ako aj z hľadiska hodnôt, ktoré sú dominantné pre civilizáciu 21. storočia. To bola podľa Kováča neľahká úloha, výskum vo svetových i domácich archívoch bol časovo veľmi náročný, myslí si však že výsledok je pozoruhodný.
      "Pre slovenskú spoločnosť a pre Slovensko ako krajinu znamenala prvá svetová vojna zásadný zlom. A to nielen v politickom slova zmysle, ale doslova v zmysle civilizačnom. Pre slovenskú politiku to boli roky zásadného obratu v dovtedajších politických programoch," pripomenul Kováč. Slovenská politická a kultúrna elita v čase prvej svetovej vojny rezignovala na dovtedajší program slovenskej autonómie v Uhorsku, rozhodla sa rozísť s Uhorskom, v ktorom Slováci po stáročia žili a kde sa vlastne ako národ sformovali, a vytvoriť spolu s Čechmi česko-slovenský štát. Tento, spočiatku fantastický plán sa napokon na konci vojny stal skutočnosťou.
      "Vznikom Československej republiky, ktorá tvorí záver našej práce, vyšlo vlastne Slovensko z historicky podmienenej anonymity. Slováci sa stali štátotvorným národom, aj keď pod vtedy nevyhnutným termínom "československý národ". Koniec vojny otvoril pred Slovenskom a Slovákmi úplne nové obzory nielen v zmysle národnom, ale doslova civilizačnom," konštatoval Dušan Kováč.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies