Historici odmietajú Biľakov pamätník, komunistický funkcionár nemá byť legenda

NETKY.SK • 27 Február 2015, 10:22 • 2 min
Historici odmietajú Biľakov pamätník, komunistický funkcionár nemá byť legenda

BRATISLAVA - Pracovníci Historického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) odmietajú odhalenie pamätníka vysokému komunistickému funkcionárovi Vasilovi Biľakovi v jeho rodnej obci Krajné Bystré.

slovakia

left justify in out

V stanovisku, ktoré poskytol riaditeľ historického ústavu Slavomír Michálek, označujú historici Biľaka za "skutočne temnú postavu našich dejín". Sú zásadne proti tomu, aby sa z nej robila legenda.

Historici pripomínajú, že Biľak "celou svojou politickou činnosťou v rôznych a najmä v najvyšších funkciách v štruktúrach komunistickej diktatúry toto právo hrubo, cynicky porušoval a bol spoluzodpovedný za prenasledovanie tisícov osôb a ich rodín iba preto, že chceli právo na slobodu slova využiť".

 

Iniciátori odhalenia pamätníka na túto skutočnosť podľa historikov zámerne zabúdajú. "Znova sa pokúšajú deformovať dejiny podľa svojich úzkych politických a ideologických cieľov, zbabelo sa skrývajúc za naivné či demagogické vyjadrenia falošného lokálpatriotizmu," tvrdia historici. Postoje spomínaných aktérov sú podľa historikov v diametrálnom rozpore s výsledkami odborného bádania historikov a tiež hrubo ignorujú a podceňujú historické skúsenosti a vedomie spoločnosti.
 

Zdôrazňujú, že história nehodnotí svojich protagonistov podľa ich úmyslov, ale hovorí o ich zodpovednosti. "V prípade Vasila Biľaka to bola otvorená a vedomá kolaborácia s okupačnou mocnosťou, organizovanie diskriminácie a prenasledovania tisícov spoluobčanov v mene falošnej ideologickej chiméry," vyhlásili historici. Odmietajú pokusy robiť z Biľaka legendu rovnako ako nesúhlasia s ospravedlňovaním aj iných vedúcich postáv hnedej totality.

 

K stanovisku Historického ústavu SAV sa pripojil aj riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev, šéf Vojenského historického ústavu Miloslav Čaplovič a riaditeľ Ústavu politických vied SAV Miroslav Pekník.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies