História vianočných trhov v Norimbergu súvisí s Martinom Lutherom

NETKY.SK • 23 November 2011, 03:16 • 2 min
História vianočných trhov v Norimbergu súvisí s Martinom Lutherom

História vianočných trhov v Norimbergu súvisí s Martinom Lutherom

slovakia

left justify in out

img

Už v piatok (25. novembra) otvoria v Norimbergu vianočné trhy, ktoré patria k najznámejším v Nemecku. Potrvajú do 24. decembra a odhaduje, že štýlové "mestečko" navštívia dva milióny ľudí.
Pre mesto Norimberg sú v súčasnosti vianočné trhy dôležitým ekonomickým faktorom. Pôvod týchto trhov, podobne ako v ostatných nemeckých mestách, nie je celkom známy.
Isté je len to, že zo začiatku mali norimberské trhy len máločo spoločné s predvianočnou romantikou v dnešnom zmysle slova. Niektoré vianočné trhy ešte nesú znaky niekdajších zimných trhov. Súčasný šarm však získali vďaka ľudovým umelcom.
Podľa Horsta-Dietera Beyerstedta - historika a mestského archivára Norimbergu - sa presný rok vzniku mestských vianočných trhov nedá určiť.
Vie sa však, že už koncom 17. storočia existoval v slobodnom ríšskom meste prekvitajúci vianočný trh. Zmienka o "Christkendleinsmarcku" v súčasnej podobne je z roku 1967.
Začiatky norimberského vianočného trhu však siahajú do polovice 16. storočia. Na bežnom trhu sa vtedy v adventnom čase čoraz viac začali ponúkať výrobky, ktoré súviseli s prichádzajúcim sviatkom.
Podnety na to dal reformátor Martin Luther, ktorý kvôli reformácii prestal obdarúvať svoje deti 6. decembra - na sviatok sv. Mikuláša. Darčeky rozdával na Štedrý večer.
Lutherov príklad nasledovali mnohí mestskí patricijovia. Napríklad patricij Endres Imhoff si v roku 1564 v účtovníctve poznamenal, že obdarúvanie detí preložili zo 6. na 22. decembra.
Zmena zvykov pri rozdávaní darčekov priniesla rozvoj vianočných trhov v Norimbergu. V roku 1616 sa farár Lüder posťažoval predstaveným, že na Štedrý deň nemohli byť popoludňajšie modlitby, všetci si rozdávali darčeky.
Vianočnú romantiku získali trhy až neskoršie. Drážďanský trh, ktorého história siaha až do roku 1434, bol pôvodne trhom s mäsom. Obyvatelia mesta si tam mohli zaopatriť pečené mäso na sviatky.
Vianočné trhy v súčasnej podobe vznikali v Nemecku až v čase "hospodárskeho zázraku", keď sa vytvorila nová kultúra obdarovávania a nakupovania - obzerania a vyberania tovaru. Vianočné trhy boli úplne v súlade s týmto trendom.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies