HISTÓRIA Prečo je smrť miliardára Rockefellera obostretá tajomstvom?

NETKY.SK • 20 Máj 2018, 16:48 • 2 min
HISTÓRIA Prečo je smrť miliardára Rockefellera obostretá tajomstvom?

Americký biológ Richard E. Bright nedávno zverejnil zábery rituálov domorodého kmeňa Asmatov v indonézskej časti ostrova Nová Guinea. Práve v dedinke Otsjanep bol s veľkou pravdepodobnosťou zabitý a zjedený člen jednej z najbohatších amerických rodín, Michael Rockefeller.

slovakia

left justify in out

 V mieste neďaleko osady  Otsjanep v roku 1961 bez stopy zmizol 23-ročný Michael Rockefeller, člen jednej z najbohatších rodín na svete, píše server novinky.cz.

Podľa holandských úradov sa Rockefeller mal utopiť pri pokuse o preplávanie mora, keď sa potopil jeho čln. Vynorili sa však špekulácie, že jeho osud bol oveľa tragickejší. Mladý cestovateľ bol rituálne zabitý a zjedený. Túto teóriu výrazne podporil výskum Carla Hoffmana, ktorý to publikoval v roku 2014 vo svojej knihe Svage Harvest.

 

Michael bol synom Nelsona Rockefellera, guvernéra štátu New York. Rockefellerovci boli významnou bohatou rodinou, ale Michaela to ťahalo k umeniu a dobrodružstvu. V roku 1961 sa vydal na Novú Guineu, aby získal nové exponáty primitívneho umenia pre múzeum, ktoré zriadil jeho otec.

 

 

img

Foto: Pixabay

 

 

Nevybral si však na to vhodný čas. Vojnu kmeňov Asmatov sa holandskí kolonialisti snažili potlačiť a nedorozumením zastrelili 5 Asmatov. Ako sa neskôr ukázalo, štyria z nich patrili k vojnovým vodcom svojich dedín. Jednou z nich bola aj Otsjanep, kde boli vztýčené totemy Bisi volajúce po pomste bielym mužom. A práve vtedy sa do Otsjanep dostane Michael.

 

V piatok 17. novembra sa Rockefellerov čln prevrátil a je unášaný na šíre more. Sprievodcovia sa ponúknu, že doplávu na pobrežie vzdialené zhruba 5 kilometrov. Rockefeller zostane na prevrátenom člne sám s holandským antropológom René Wassingom.

 

Na neriaditeľnom člne strávia dva dni a dve noci. Rockefeller sa rozhodne, že už nemá význam čakať na pomoc. Je vynikajúcim plavcom, má na sebe záchrannú vestu a more je pokojné a miestni žraloci nie sú ľudožraví. „Myslím, že to zvládnem,“ rozlúči sa s Wassingom.

 

Sú to jeho posledné slová. Zatiaľ čo Wassinga nájdu záchranné oddiely na druhý deň, po Rockefellerovi sa akoby zľahla zem.

 

Zmiznutie člena prominentnej rodiny vyvolá celosvetovú pozornosť. Spustia obrovskú pátraciu akciu. Oblasť prečesávajú lietadlá a vrtuľníky, na miesto prilieta aj otec Nelson Rockefeller. Po dvoch týždňoch pátranie odvolávajú. Michael je legálne vyhlásený za mŕtveho v roku 1964. Oficiálne vyjadrenie úradov znie, že sa utopil, pričom nevylúčili ani útok krokodíla či žraloka.

 

Blízkosť dedinky Otsjanep však vyvolá špekulácie, najmä keď súčasťou odvekých rituálov kmeňa Asmatov je aj istý druh kanibalizmu, ktorý používajú iba ako druh pomsty. Je možné, že sa Rockefeller zaplietol do série krvavých odplát?

 

A práve tu sa k slovu dostávajú zistenia Carla Hoffmana, ktorý po osudoch Michaela pátral. Zozbieral príbehy rozprávané v dedinke a rovnako tak aj svedectvo holandského misionára Huberta von Peij, ktorému sa mesiac po zmiznutí zverili s príbehom o zavraždení Rockefellera dvaja členovia dediny.

Užasnutý misionár načúval, ako muži popísali stretnutie niekoľkých dedinčanov s mužom v ústí rieky neďaleko dediny. Biely muž v čudných bielych nohaviciach (plavkách) na domorodcov zamával. Nemal ani tušenia o ich nepriateľských úmysloch. Asmatovia však videli príležitosť k pomste. „Ľudia Otsjanepu, stále hovoríte o zabíjaní tuanov, teraz máte príležitosť,“ presvedčil jeden z nich zvyšných spoločníkov.

 

 

img

Foto: Pixabay

 

 

Dedinčania sa na belocha vrhli a oštepom ho bodli do hrude. Zranenia ešte neboli smrteľné, a tak domorodci odtiahli muža do vnútrozemia, kde mu uštedrili ďalšie smrteľné rany. Potom zapálili veľký slávnostný oheň. Súčasťou rituálu je potom pojedanie jednotlivých častí jeho tela vrátane mozgu.

Lebku následne vypreparovali a vyzdobili. Ako trofej potom visela pred chatrčou jedného z najváženejších bojovníkov dediny. Ďalšie kosti potom využili rôznym spôsobom: stehenné kosti slúžili ako súčasti dýk, menšie kosti boli použité napríklad ako háčiky na ryby.

 

Dedinčania boli schopní misionárovi presne popísať, ako muž vyzeral a čo mal na sebe. Nemohlo byť pochybností, že ide o Michaela Rockefellera, napísal Von Peij o pár dní neskôr svojmu nadriadenému. „“Dostala sa ku mne informácia, o ktorú sa musím podeliť. Michael Rockefellera našli a následne zabili Asmati z Otsjanepu,“ stojí v správe.

 

Následne sa misionár stretol s Cornéliusom van Keselom, ďalším členom cirkvi, ktorý ho vypočul. Aj on poslal správu vyššie, nevynechal ani holandské úrady. „JE ÚPLNE ISTÉ, ŽE ROCKEFELLERA ZABILI A ZJEDLI,“ napísal verzálkami do telegramu.

 

 

 

img

Foto: Pixabay

 

 

Správy podložené výpoveďami však holandské úrady zmietli zo stola. Podľa nich šlo len o rozprávky. Holandský minister zahraničných vecí však nariadil tieto riporty klasifikovať ako tajné a niektoré rovno zničil. Holandsko sa snažilo presvedčiť svetovú spoločnosť, že svoje kolónie dokáže ovládať a rozhodne by mu neprospelo, keby vyšlo najavo, že domorodci na jeho území jedia ľudí. O krajinu však aj tak v roku 1962 prišli.

 

Príliš veľa šťastia však vražda nepriniesla ani dedinčanom. O pár mesiacov prišla do dediny epidémia cholery. Hoffman sa príbeh dozvedel od mužov z dediny, ktorých predkovia boli v skupine, ktorá Rockefellera stretla. Oni jediní neprišli pri masakre o svojho vodcu, oni jediní neboli viazaní vojnovou prísahou pomsty a oni jediní prezradili príbeh, ktorý mal zostať utajený.

 

Sám Hoffman uznáva, že príbeh nemusí byť pravdivý a že udalosti sa mohli stať aj inak. Jeho verzia však uspokojivejšie vysvetľuje nezrovnalosti a zapadá do vzorcov chovania asmatskej spoločnosti i vtedajších udalostí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies