História karlovarského festivalu v novopokrstenej knihe!

NETKY.SK • 6 Júl 2015, 21:01 • 2 min
História karlovarského festivalu v novopokrstenej knihe!

KARLOVY VARY: Špeciálne pre jubilejný 50. ročník filmového festivalu v Karlových Varoch bola zaznamenaná celá jeho história. Bývalá umelecká riaditeľka a kritička Eva Zaoralová, za prítomnosti prezidenta festivalu Jiřího Bartošku, pokrstila svoju už druhú publikáciu s názvom „Příběh festivalu“.

slovakia

left justify in out

Autorka približuje začiatky prestížneho festivalu, ktorého charakter sa vyvíjal aj na základe aktuálneho politického režimu Československa. Napríklad známy český film „Obchod na Korze“ ocenený Oscarom bol v dobe vzniku v Karlových Varoch zakázaný. Knižný sprievodca festivalom je spojením faktov, zážitkov a poznatkov samotnej autorky Evy Zaoralovej. 

 

Na krste sa poďakovala prezidentovi festivalu Jiřímu Bartoškovi, že bol veľkým prínosom a oporou pri spisovaní knihy. Bartoška taktiež vyjadril svoju vďaku Zaoralovej a všetkým, ktorí pre festival pracujú, od brigádnikov až po najvyšších funkcionárov. Keďže sa festivalu nezúčastňujú len domáci, ale aj  návštevníci z celej Európy, bola kniha publikovaná okrem českého jazyka aj v angličtine.

 

Materiál, ktorý autorka zozbierala pri tvorbe knihy, bol zároveň použitý ako základ pre dokument Miroslava Janka „Filmová lázeň“. Snímka rovnako reprodukuje prierez histórie karlovarského festivalu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies