Hirscher po zisku zlata v kombinácii: Som hotový s nervami

NETKY.SK • 9 Február 2015, 09:36 • 2 min
Hirscher po zisku zlata v kombinácii: Som hotový s nervami

VAIL/BEAVER CREAK - Rakúsky lyžiar Marcel Hirscher získal na MS v americkom Beaver Creeku zlatú medailu v alpskej kombinácii. Líder Svetového pohára sa pritom na najvyšší stupienok vyšvihol po 30. mieste v zjazde, keď ako prvý štartujúci zajazdil najlepší čas v slalome.

slovakia

left justify in out

Druhého Nóra Kjetila Jansruda, najrýchlejšieho v zjazdárskej časti, predstihol o 19 stotín sekundy, bronz si vyjazdil Američan Ted Ligety, obhajca zo Schladmingu 2013 (+0,30). Slovák Adam Žampa obsadil 19. priečku so stratou 2,24 s na víťazného Rakúšana, jeho brat Andreas skončil na poslednej klasifikovanej 39. priečke (+9,39).
     

Hirscher vybojoval pre alpskú veľmoc číslo jeden tretie zlato na 43. svetovom šampionáte, pred ním sa z titulu radovali Anna Fenningerová a Hannes Reichelt. Na MS si vyjazdil po triumfoch v slalome a tímovej súťaži v Schladmingu svoju tretiu zlatú medailu. "Som hotový s nervami, bolo to veľmi napínavé. Jansrud zajazdil neskutočne dobre," vyznal sa pre agentúru APA Hirscher.
      

Po kombinačnom zjazde sa usadil na čele Jansrud, výkonom sa mu priblížil iba Švajčiar Beat Feuz, ani od jedného sa však nečakali v slalome veľké zázraky. Sľubne vyzerala šiesta pozícia Carla Janku, ktorý v tejto sezóne ovládol alpskú kombináciu SP vo Wengene. Favoriti stratili na technicky náročnej zjazdovke Birds of Prey príliš veľa desatín, Hirscher sa dokonca pôvodne ani nezmestil do prvej tridsiatky (31., +3,16) a až vďaka absencii Čecha Ondřeja Banka, ktorý po hrozivom páde tesne pred cieľom putoval do nemocnice, sa posunul na 30. miesto. V slalome tak mohol Rakúšan štartovať ako prvý, čo naplno využil, keď svojou typickou dravou jazdou nasadil latku poriadne vysoko. Nedostali sa pred neho ani obhajca titulu Ligety, ktorý doplatil na veľkú chybu, ani Francúz Alexis Pinturault či chorvátsky veterán Ivica Kostelič. Keď Hirscherov bombastický čas neprekonali ani Švajčiar Janka či krajania Matthias Mayer a Romed Baumann, bolo jasné, že Rakúšan dosiahne vytúžený titul. Po jazde Jansruda mohol Hirscher spustiť majstrovské oslavy.
      

"Musím čestne priznať, že v môj prospech zahral Bankov pád. Dúfam, že sa čoskoro vráti na svahy. Po jeho neúčasti v slalome som dostal novú šancu a vydal sa na trať ako prvý. Tá postupne mäkla a konkurenti boli v nevýhode. Bez toho by sa mi to nepodarilo. Moje rozhodnutie - štartovať v kombinácii - sa ukázalo ako správne. Hoci s mojimi tréningovými jazdami v zjazde päť sekúnd za najlepšími to pôvodne vyzeralo ako nezmysel," dodal Hirscher.
      

Podľa predstáv nevyšla súťaž piatemu mužovi z olympijskej superkombinácie Adamovi Žampovi. V kombinačnom zjazde sa trápil v strednej technickej pasáži, pri skokoch bol príliš "rozbalený" a nakoniec zajazdil až 33. najrýchlejší čas, po Bankovom odstúpení 32. V slalomovej časti tak štartoval až po odjazdení prvej tridsiatky už na značne rozbitej trati. S ňou sa popasoval so cťou, keď predviedol piaty najlepší slalomový výkon a v súčte sa posunul  do prvej dvadsiatky.
      
Výsledky - alpská kombinácia mužov:
1. Marcel Hirscher (Rak.) 2:36,10 min. (1:46,17-49,93), 2. Kjetil Jansrud (Nór) +0,19 (1:43,01-53,28), 3. Ted Ligety (USA) +0,30 (1:46,04-50,36), 4. Romed Baumann (Rak.) +0,38, 5. Alexis Pinturault (Fr.) +0,41, 6. Carlo Janka (Švajč.) +0,70, 7. Andreas Romar (Fín.) +0,83, 8. Aleksander Aamodt Kilde (Nór.) +0,86, 9. Thomas Mermillod Blondin (Fr.) +0,89, 10. Dominik Paris (Tal.) +1,03, ..., 19. Adam ŽAMPA +2,24 (1:46,37-51,97), 39. Andreas ŽAMPA (obaja SR) +9,39 (1:50,58-54,91)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona