Hirošima si pripomína zhodenie atómovej bomby USA

NETKY.SK • 6 August 2013, 06:53 • 2 min
Hirošima si pripomína zhodenie atómovej bomby USA

TOKIO - Obyvatelia japonského mesta Hirošima a spolu s nimi celá krajina si v utorok pripomínajú 68. výročie zhodenia americkej atómovej bomby, ktorej dôsledkom bola smrť desiatok tisíc ľudí.

slovakia

left justify in out

Mesto bolo hlavným cieľom misie, alternatívou boli mestá Nagasaki a Kokura. V tých však v danom čase panovalo nepriaznivé počasie. Pamiatku takmer 170-tisíc obetí bomby s názvom Little Boy (Chlapček) si príde uctiť aj srbský predseda Valného zhromaždenia OSN Vuk Jeremič.

Tri dni po Hirošime Američania zhodili atómovú bombu aj na Nagasaki. USA deklarovali, že ich cieľom bolo predísť ďalším vojnovým obetiam a nevypočítateľným útokom krajiny vychádzajúceho slnka, ktorá bola v rámci druhej svetovej vojny najväčším nepriateľom USA. Tokio napokon 15. augusta kapitulovalo, čím sa definitívne skončila druhá svetová vojna. Japonsko je dodnes jedinou krajinou, ktorá sa stala terčom jadrového útoku. O jeho opodstatnenosti sa dodnes vedú polemiky.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies