Hirošima si pripomenula 67. výročie zhodenia atómovej bomby

NETKY.SK • 6 August 2012, 06:22 • 2 min
 Hirošima si pripomenula 67. výročie zhodenia atómovej bomby

Hirošima si pripomenula 67. výročie zhodenia atómovej bomby - Politika Desiatky tisíc ľudí, vrátane pozostalých, príbuzných, vládnych predstaviteľov a zahraničných hostí, si dnes v miestnom parku pripomenuli 67.

slovakia

left justify in out

img

Desiatky tisíc ľudí, vrátane pozostalých, príbuzných, vládnych predstaviteľov a zahraničných hostí, si dnes v miestnom parku pripomenuli 67. výročie zhodenia americkej atómovej bomby na japonské mesto Hirošima.
      Americký bombardér B-29 pomenovaný Enola Gay zhodil  bombu ráno 6. augusta 1945. V posledných dňoch druhej svetovej vojny zabila odhadom 140.000 ľudí.
      O 08.15 h miestneho času, v momente výbuchu, úder zvonu oznámil minútu ticha za obete. Chodci sa zastavili, mierne uklonili a spojili svoje ruky k modlitbe.
      Na oficiálnej spomienke sa zúčastnilo okolo 50.000 ľudí. Tisíce ďalších sa pripojili k demonštráciám, pochodom, fóram a koncertom na iných miestach Hirošimy, ktoré sú súčasťou globálneho hnutia proti jadrovým zbraniam.
      Približne 700 ľudí, vrátane tých, ktorí výbuch atómovej bomby prežili, ako aj osôb evakuovaných z okolia vlani havarovanej jadrovej elektrárne Fukušima, sa tiež zúčastnilo na zhromaždení proti jadrovým zbraniam. Protijadrové protesty nabrali tento rok v obvykle pokojnom Japonsku na intenzite po tom, čo vláda premiéra Jošihika Nodu v júni nariadila reštartovanie dvoch z 50 jadrových reaktorov, postupne odstavených po vlaňajšej marcovej katastrofe vo Fukušime.
      Starosta Hirošimy Kazu Macui v príhovore vyzval japonskú vládu, aby čo najskôr zaviedla energetickú politiku, ktorá zaistí bezpečnosť a ochranu ľudí.  Noda v reakcii povedal, že vláda vytvorí "energetický mix", založený na svojej politike, ktorá sa nebude spoliehať len na jadrovú energiu.
      Spojenecké sily tvrdili, že útoky z roku 1945 priniesli rýchly koniec vojny tým, že urýchlili japonskú kapituláciu, čím sa predišlo miliónom obetí v prípade pozemnej invázie plánovanej na neskôr.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona