Hinduistickí veriaci sa dnes ponoria do vôd Gangy, zmyjú svoje hriechy

NETKY.SK • 14 Január 2013, 12:40 • 2 min
Hinduistickí veriaci sa dnes ponoria do vôd Gangy, zmyjú svoje hriechy

Hinduistickí veriaci sa dnes ponoria do vôd Gangy, zmyjú svoje hriechy - Zaujímavosti Najmenej tri milióny veriacich sa dnes v rámci hinduistickej púte Kumbhaméla už ponorili do vôd posvätnej rieky Ganga v meste Haridvár v štáte Uttarákhand, aby zo seba r

slovakia

left justify in out

imgNajmenej tri milióny veriacich sa dnes v rámci hinduistickej púte Kumbhaméla už ponorili do vôd posvätnej rieky Ganga v meste Haridvár v štáte Uttarákhand, aby zo seba rituálne zmyli hriechy a oslobodili sa od cyklu smrti a znovuzrodenia.

Ako pripomína agentúra AP, dnešný deň je spomedzi všetkých 55 dní púte Kumbhaméla najpriaznivejší na zbavenie sa hriechov, čo sa určilo na základe astrologických znamení. Táto hinduistická púť je jedným z najväčších náboženských zhromaždení na svete. Zúčastňuje sa na nej viac ľudí ako na moslimskej púti v Mekke.

Jeden z usporiadateľov pre AP vyslovil predpoklad, že do studených vôd Gangy sa do dnešného večera ponorí asi 11 miliónov ľudí. Celkovo sa očakáva účasť asi 110 miliónov ľudí, ktorí sa ponoria do Gangy na mieste sútoku troch riek - Gangy, Jamuny a mýtickej Sarasvatí. Do posledného dňa púte - 10. marca - bude celkovo šesť najpriaznivejších dní na zmytie hriechov.
V oblasti pôsobí asi 50.000 policajtov, ktorí dozerajú na bezpečnosť. Úrady sa totiž obávajú nielen možného teroristického útoku, ale vždy existujúceho rizika, že v dave vypukne panika alebo tlačenica.

Púť sa za účasti obrovského počtu veriacich koná štyrikrát za 12 rokov striedavo v Iláhábáde, Haridváre, Udždžaine a Nášiku.

Kumbhaméla je spojenie dvoch sanskrtských slov khumba a méla, pričom prvé znamená džbán a druhé stretnutie. Celý zvrat pochádza z indickej mytológie, podľa ktorej Kumbhaméla je oslavou víťazstva bohov nad zlými démonmi v boji o nektár, ktorý im mal zaručiť nesmrteľnosť. Kvapky nektáru mali údajne dopadnúť práve na tie miesta, kde sa konajú púte. Prvé písomné zmienky o púti pochádzajú zo 7. storočia od čínskeho cestovateľa.

Doteraz najväčší počet pútnikov sa zišiel v roku 2007 v Iláhábáde, kam za očistením od hriechov pricestovalo 70 miliónov ľudí, čo bolo najväčšie zaznamenaná zhromaždenie ľudí v dejinách.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies