Himaláje si vyberajú daň aj počas osláv

NETKY.SK • 28 Máj 2013, 11:33 • 2 min
Himaláje si vyberajú daň aj počas osláv

KÁTHMANDU - Týždeň himalájskych osláv 60. výročia prvovýstupu na najvyššiu horu sveta Mount Everest zatienili už tri úmrtia horolezcov.

slovakia

left justify in out

Päťdesiatročný Španiel Juanjo Garra, šesťdesiatsedemročná Japonka Čizuko Konová a nepálsky sprievodca uviazli na Dhaulágirí (8167 m n.m.) už v piatok. V utorok nepálske úrady potvrdili, že sa živí domov nevrátia. Počet obetí tejto himalájskej sezóny, v ktorej si horolezecký svet pripomína okrúhle výročie výstupu Tenzinga Norgaya a Edmunda Hillaryho na Everest, sa tým vyšplhal na 16.

Garrovi sa stal osudným zlomený členok pri zostupe z vrcholu, záchranári na vrtuľníku sa k nemu nemohli dostať. "Nemohol chodiť, nezlepšilo sa to ani na druhý deň. Šerpa s ním zostal tak dlho, ako sa dalo," povedal šéf expedície Tika Gurung. Zatiaľ nie je jasné, za akých okolností zahynuli Konová a jej sprievodca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona