Hilary Mantel skritizovala "umelú" vojvodkyňu Catherine

NETKY.SK • 20 Február 2013, 08:24 • 2 min
Hilary Mantel skritizovala "umelú" vojvodkyňu Catherine

Hilary Mantel skritizovala "umelú" vojvodkyňu Catherine

slovakia

left justify in out

img

Dvojnásobná držiteľka prestížnej literárnej Man Booker Prize Hilary Mantel označila manželku britského princa Williama Catherine za "figurínu z výkladu s dokonalým umelým úsmevom". Podľa nej je jej jediným poslaním porodiť kráľovského potomka. Uviedla to počas prednášky v Britskom múzeu, ktorú tento týždeň zverejnili v literárnom časopise London Review of Books. "Kate Middleton na začiatku vyzerala, akoby ju navrhla komisia a vytvorili majstri. Z bábiky, na ktorú zavesia isté handry, sa stal niekto, ktorého jediného cieľom a zmyslom je mať deti," vyhlásila. Mantel sa tiež nazdáva, že Catherine nemá vlastnú osobnosť a definuje ju výlučne jej oblečenie. "Zdá sa byť taká dokonalá a strojená, úplne iná ako Diana (Williamova matka, pozn. SITA)," vysvetlila. Proti jej slovám sa postavil napríklad britský denník Daily Mail či premiér David Cameron. "Keď som stretol princeznú Kate na verejných podujatiach, videl som niekoho inteligentného a pútavého, niekoho, kto je skvelým veľvyslancom Británie. Namiesto takýchto pomerne zavádzajúcich poznámok by sme mali na to byť hrdí," uviedol.

Prvý román 60-ročnej Hilary Mantel Every Day is Mother's Day vyšiel v roku 1985. Jej najznámejšie dielo Wolf Hall, ktoré je prvou časťou trilógie o hlavnom ministrovi anglického kráľa Henricha VIII. Thomasovi Cromwellovi, okrem spomínanej Man Booker Prize tiež vyhralo cenu Waltera Scotta či Orange Prize. Vlani vyšlo pokračovanie Wolf Hall s názvom Bring Up the Bodies, za ktoré Mantel získala druhú Man Booker Prize. Stala sa tak prvou ženou a prvým britským autorom, ktorý túto literárnu cenu získal dvakrát. Cromwellov príbeh, ktorý sa končí popravou v roku 1540, spisovateľka zavŕši ďalšou knihou The Mirror and the Light. V roku 2006 získala od kráľovnej titul CBE (Commander of the Order of the British Empire). 

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies