Hideghéty bol vhodný kandidát na šéfa SPF, ostatní nie sú takí skúsení

NETKY.SK • 9 September 2010, 07:08 • 2 min
Hideghéty bol vhodný kandidát na šéfa SPF, ostatní nie sú takí skúsení

Hideghéty bol vhodný kandidát na šéfa SPF, ostatní nie sú takí skúsení

slovakia

left justify in out

img

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár už má typy na nového kandidáta na generálneho riaditeľa Slovenského pozemkového fondu (SPF). Ani jeden z nich však podľa Bugára nie je skúsenejší ako František Hideghéty, ktorý sa svojej kandidatúry vzdal a vláda o ňom dnes preto nerozhodovala. Prípadní nominanti sú podľa Bugára "síce dobrí, ale ani jeden z nich nemá takú skúsenosť ako Hideghéty".
Pre TASR Bugár ďalej uviedol, že Hideghéty sa vzdal nominácie pre klamstvá, ktoré sa v súvislosti s Hideghétym objavili v médiách. "Povedal, že on nechce ani vlastnú rodinu, ani sám seba vystavovať tomu, aby sa o ňom klamalo," poznamenal dnes Bugár. Práve jeho strana Hideghétyho do funkcie navrhla. Náhradníka zatiaľ nemá. Rozhodnúť však o ňom chce podľa Bugára čo najskôr.
"Navrhneme ho tak, aby na budúci týždeň mohla o ňom rokovať vláda," poznamenal. Bližšie informácie o nominácii Bugár nechce dávať skôr ako o nich rozhodne strana. Zároveň dodal, že nominácie, ktoré pôjdu cez vládu, bude strana určite najskôr prerokovávať na Koaličnej rade, aby nedochádzalo k podobným situáciám ako dnes.
Líder Mosta-Híd ďalej vyhlásil, že Hideghéty bol pre neho prijateľný. "Šéfoval SPF, kde boli veľké tlaky. A on nie je ani v jednom takom prípade, kde by bol buď obvinený, alebo kde by povedzme z hľadiska etického zlyhal," objasnil Bugár.
Odmietol zároveň tvrdenia, že Hideghéty bol zodpovedný napríklad za prevody pôdy v Šalkovej. "Tam je konanie na súde voči tomu človeku, ktorý ako podriadený pána Hideghétyho v Banskej Bystrici dal klamlivé, nepresné, sfalšované informácie. Proti nemu je vedené stíhanie a za to Hideghéty nemôže, že dostal klamlivé informácie," zdôraznil Bugár.
Rovnako nesúhlasí s tým, že by bol Hideghéty zodpovedný za začatie územného konania o prevode reštitučných pozemkov vo Veľkom Slavkove. "Každý vie, že on bol v tom čase na dovolenke a toto využil jeho zástupca," upozornil Bugár s tým, že vo vyvracaní klamstiev spájaných s Hideghétym by takto mohol pokračovať.
Predseda KDH Ján Figeľ dnes v súvislosti s Hideghétyho nomináciou vyhlásil, že tento návrh vyvolal otázniky, pričom stiahnutie kandidatúry je rozumnou reakciou. "Privítali by sme nomináciu, ktorá nevyvoláva otázniky, ale uistenia," poznamenal po rokovaní kabinetu.
Na čele SPF tak naďalej ostáva Ján Ilavský, ktorého do funkcie vymenoval predchádzajúci kabinet Roberta Fica (Smer-SD) vlani v decembri. Hideghéty pôsobil na tomto poste už v rokoch 2003 až 2007 ako nominant SMK.
S Hideghétym sa podľa dnešného vydania denníka Sme spája viacero sporných prevodov pôdy. Ide napríklad o kauzu Čierna Voda z rokov 2003 a 2004, keď sa dostala k lukratívnym pozemkom firma blízka bývalému štátnemu tajomníkovi ministerstva výstavby za Smer-SD Martinovi Glváčovi.
Ďalej išlo o prevod pôdy v Šalkovej preverovaný Úradom boja proti korupcii. V roku 2007 začala polícia trestné stíhanie vo veci podvodu, štát mal prísť nesprávnym určením ceny pôdy takmer o 1,5 milióna eur. Hideghéty údajne nepostupoval štandardne, ani keď súhlasil so začatím územného konania o prevode reštitučných pozemkov vo Veľkom Slavkove na súkromné firmy. Cyperskej schránkovej spoločnosti Ermando Trade & Invest Limited, ktorá od nich prevzala pohľadávku voči fondu, neskôr popradský súd priznal 60 miliónov eur za zmarenú investíciu v tejto obci.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona