Hickeyho prepustili z nemocnice, budú ho vypočúvať

NETKY.SK • 19 August 2016, 09:19 • 2 min
Hickeyho prepustili z nemocnice, budú ho vypočúvať

RIO DE JANEIRO - Z nemocnice rovno na policajnú stanicu v Riu de Janeiro putoval člen exekutívy Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Patrick Hickey, ktorého brazílske úrady obvinili zo sprisahania za účelom podvodu, priekupníctva so vstupenkami a nelegálneho obchodovania.

slovakia

left justify in out

Podľa vyšetrovateľov sa 71-ročný írsky funkcionár zaplietol do podvodu za 3 milióny amerických dolárov.


Íra prišli v stredu ráno do hotelovej izby zatknúť brazílski policajti. Na vypočúvanie ho však nepredviedli. Sťažoval sa na náhlu bolesť v hrudi a previezli ho do neďalekej nemocnice. Zo zariadenia ho prepustili vo štvrtok, opustil ho na vozíčku, čo potvrdila aj Írska olympijská rada. Zatiaľ nie je známe, ako dlho ho bude polícia na základe trestného stíhania zadržiavať. Brazílski detektívi spustili pátranie po tom, ako zhabali niekoľko stoviek vstupeniek, ktoré sa predávali na čiernom trhu za vysoké ceny. Všetky boli pridelené írskemu NOV. Boli medzi nimi aj lístky na otvárací ceremoniál, ktorých cena sa z 1400 USD vyšplhala na čiernom trhu na 8000 USD.


Podozrenie padlo na britskú spoločnosť THG Sports, ktorá mala prsty aj v podvodoch so vstupenkami na zápasy futbalových majstrovstiev sveta 2014 v Brazílii. Jedného zo šéfov firmy Kevina Jamesa Mallona zadržali ešte pred začiatkom OH 2016. Vraj mal pri sebe falošné lístky.


Polícia sa domnieva, že írske vstupenky sa ostali k THG cez spoločnosť Pro 10 Sports Management, ktorá má licenciu na distribúciu v Írsku. "Dospeli sme k záveru, že založenie Pro10 bolo len krycím manévrom, ako dostať lístky k THG, ktorá nemá oprávnenie," uviedol vyšetrovateľ Aloysio Falcao z riodejaneirskeho oddelenia pre odhaľovanie podvodov.


Hickeyho vypočúvali v súvislosti s prípadom už minulý týždeň. Polícia má na zozname podozrivých ďalšie veľké mená. Jedným z nich je údajne Marcus Evans, majiteľ spoločnosti Marcus Evans Group, pod ktorú patrí aj THG Sports, a tiež vlastník anglického futbalového klubu Ipswich Town.


Hickey, bývalý džudista, člen MOV od roku 1995 a exekutívy MOV od roku 2012, stál v čase zatknutia na čele Írskej olympijskej rady aj Európskych olympijských výborov. Po zadržaní sa rozhodol dočasne odstúpiť zo všetkých funkcií.


Policajti v stredu Hickeyho zastihli v hoteli na pobreží v štvrti Barra de Tijuca krátko po siedmej hodine ráno takmer nahého. Navyše ich sprevádzal televízny štáb. Mediálne divadlo sa nepáčilo viacerým popredným predstaviteľom MOV.


"Vzbudzuje to dojem, že všetci športoví funkcionári sú skorumpovaní. Nie, nie sú. Snáď tento príklad odstraší ďalších kupliarov," konštatoval Kanaďan Dick Pound. Zásah označil za hanebný aj viceprezident MOV John Coates, ktorá sa pokúsil o Hickeyho obhajobu: "Od Pata viem, že nemal tušenie o tom, že ľudia z jeho firmy kupčili so vstupenkami. Preto nemôžem akceptovať poníženie, ktorému čelil."


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies