Hetrik Schürrleho, Schweinsteigerov stý zápas a triumf 5:3

NETKY.SK • 16 Október 2013, 10:24 • 2 min
Hetrik Schürrleho, Schweinsteigerov stý zápas a triumf 5:3

ŠTOKHOLM - Impozantným spôsobom zakončili futbalisti Nemecka svoju spanilú jazdu kvalifikáciu budúcoročných majstrovstiev sveta v Brazílii. V záverečnom vystúpení zdolali v Štokholme domácich Švédov 5:3 a s deviatimi víťaznými zápasmi suverénne ovládli dianie v C-skupine európskej časti kvalifikácie.

slovakia

left justify in out

Takmer do roka a do dňa Nemci odčinili svoje jediné kvalifikačné zaváhanie, keď sa 16. októbra 2012 v Berlíne rozišli práve so Švédmi zmierlivo 4:4, hoci v tom zápase viedli už 4:0. Tentoraz v Štokholme mal zápas opačný priebeh. V 42. min viedli domáci po góloch Tobiasa Hyséna a Alexandra Kacaniklica 2:0, ale potom sa začal veľký nemecký obrat. Jeho hlavným protagonistom bol André Schürrle. Ešte nie 23-ročný útočník FC Chelsea zaznamenal za necelých 20 minút hetrik, pričom po jeho treťom góle v 76. min svietil na ukazovateli skóre stav 5:3 pre Nemcov. Po presnom zásahu pridali Mario Götze aj Mesut Özil, ktorý práve v deň zápasu oslavoval 25. narodeniny. Ešte väčší dôvod na oslavu mal Bastian Schweinsteiger, ktorý si stýkrát navliekol na seba reprezentačný dres s nemeckým znakom. Aj Švédi mohli mať v bláznivom zápase trojgólového strelca, ale tretí zásah z kopačky Tobiasa Hyséna z 83. min nebol uznaný pre postavenie mimo hry. 

"Zdá sa, že medzi Švédmi a Nemcami nemôže ísť o normálny futbalový zápas. Osem strelených gólov je asi norma,“ napísal bulvárny Bild po triumfe hostí v štokholmskej Friends Arene. Nemeckí futbalisti boli napriek víťazstvu k sebe kritickí. "Päť tri nie je dobrý výsledok. Radšej by som bral víťazstvo 2:0,“ povedal Bastian Schweinsteiger. Kapitán Philipp Lahm ho doplnil: "Na začiatku sme urobili dve chyby a dvakrát sme po nich inkasovali. V zostávajúcom priebehu sme však dominovali a zaslúžene zvíťazili.“ Zatiaľ čo Nemci natiahli sériu neporazenosti v kvalifikačných zápasoch na číslo 32, švédske médiá pripomínajú, že päť gólov dostali ich futbalisti naposledy predtým vo finále MS 1958 od Brazílie. Juhoameričania vtedy zvíťazili 5:2 a dva góly strelil aj veľký Pelé. 

"Musíme uznať, že sme prehrali s jedným z najlepších tímov na svete. Spôsob, akým sa Nemci vedia dostať do šancí a potom ich aj premeniť, je skvelý. Máme sa čo učiť," uznal tréner Švédov Erik Hamrén pre Sportbladet. "Chceli sme ukázať, že sme najlepším tímom tejto skupiny. Podarilo sa nám to. Som šťastný, že som strelil tri góly, ale najpodstatnejšie je víťazstvo," povedal André Schürrle. 

Nemci priamo postúpili na MS 2014 do Brazílie. Švédi sa k nim môžu pridať, ak uspejú v dvojzápasovej baráži v dňoch 15. a 19. novembra. Meno súpera sa dozvedia 21. októbra pri žrebe v Zürichu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies