Heslo kandidáta na prezidenta Iránu: Vzdorovať západu, šíriť islam vo svete!

NETKY.SK • 25 Máj 2013, 06:55 • 2 min
Heslo kandidáta na prezidenta Iránu: Vzdorovať západu, šíriť islam vo svete!

TEHERÁN - Iránsky hlavný jadrový vyjednávač Saíd Džalílí, považovaný za jedného z najkonzervatívnejších kandidátov júnových prezidentských volieb, je v prípade víťazstva odhodlaný vzdorovať Západu a šíriť vplyv islamu vo svete.

slovakia

left justify in out

Džalíli predstavil dnes svoje priority svojej kandidatúry na predvolebnom mítingu v Teheráne. Svoju kampaň odštartoval pod heslom "vzdor a pokrok"

 

Pred účastníkmi zhromaždenia zdôraznil potrebu boja proti "arogancii" USA a nutnosť globálneho posilňovania pozícii islamu. Zdôraznil pritom, že akýkoľvek kompromis v týchto otázkach má ničivé následky. 

Podľa agentúry AP má Džalílí lojálny vzťah k najvyššiemu iránskemu vodcovi, ajatolláhovi Alímu Chameneímu. Silnú podporu má medzi príslušníkmi milícií Basídž, polovojenskej odnože vplyvných Revolučných gárd. 

Iránska Rada strážcov schválila napokon len osem z celkového počtu 686 uchádzačov o kandidatúru v prezidentských voľbách, ktoré sa budú konať 14. júna. Traja z ôsmich schválených kandidátov sú vnímaní ako proreformní politici, zvyšní piati majú blízko vládnucemu konzervatívnemu režimu a k ajatoláhovi. 

Súčasný prezident Mahmúd Ahmadínežád už nemôže kandidovať, keďže tento post zastával už v dvoch funkčných obdobiach. Na zozname odobrených kandidátov chýba Ahmadínežádov chránenec Esfandiár Rahím Mašaí i exprezident Hášimí Rafsandžání, ktorého pokus o kandidatúru oživil nádeje reformistov v islamskej republike.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona