Hesensko podá na VW za emisie žalobu, krajina prišla takmer o 4 milióna eur

NETKY.SK • 16 September 2016, 13:10 • 2 min
Hesensko podá na VW za emisie žalobu, krajina prišla takmer o 4 milióna eur

WIESBADEN - Nemecká spolková krajina Hesensko podá žalobu na automobilku Volkswagen za škody, ktoré krajine spôsobila emisná kauza firmy. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na hesenské ministerstvo financií.

slovakia

left justify in out

Dôvodom žaloby je fakt, že v dôsledku škandálu spojeného s podvádzaním pri emisných testoch klesla cena akcií Volkswagenu. Podľa hesenského ministra financií Thomasa Schäfera prišla spolková krajina pre emisnú kauzu VW o 3,9 milióna eur.

 

K prepadu ceny akcií Volkswagenu došlo po tom, ako spoločnosť v septembri minulého roka priznala, že do vozidiel s naftovým motorom montovala softvér, ktorý počas emisných testov maskoval skutočné hodnoty oxidov dusíka. Ako prvá na to poukázala americká Agentúra na ochranu životného prostredia. Neskôr firma priznala, že po svete jazdí s problematickým softvérom až okolo 11 miliónov áut, drvivá väčšina v Európe.

 

Prvou spolkovou krajinou, ktorá sa rozhodla podať na VW žalobu, bolo Bavorsko. To už začiatkom augusta oznámilo, že bude žiadať kompenzácie za škody, ktoré mu spôsobilo zníženie hodnoty prioritných akcií spoločnosti. V tom období uvažovali o podaní žaloby aj spomínané Hesensko a Bádensko-Württembersko.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona