Heroín na Slovensku nahradil pervitín

NETKY.SK • 27 Máj 2014, 15:54 • 2 min
Heroín na Slovensku nahradil pervitín

BRATISLAVA - Heroín je na Slovensku na ústupe, túto "klasickú" drogu nahradil pervitín. Práve táto droga u nás spôsobuje najviac problémov.

slovakia

left justify in out

Okrem toho pribúda ľudí, ktorí sa liečia od závislosti na kanabise. Údaje vyplývajú z najnovšej výročnej správy Európskeho monitorovacieho centra pre drogy a drogovú závislosť o stave drogovej problematiky v Európe.
     

O dopyte po pervitíne svedčia aj počty prvýkrát liečených pacientov v súvislosti s užívaním tejto drogy. Kým v roku 2011 podstúpilo takúto liečbu 235 pacientov, v roku 2012 ich bolo už 272. Alarmujúce je, že okrem tradičnej formy užívania - šnupania tejto drogy, sú hlásené aj nové trendy ako napríklad fajčenie kryštalického metamfetamínu či dokonca jeho injekčné užívanie.
     

Na slovenskom drogovom trhu má dominantné postavenie stále marihuana. Jej užívanie vykazuje alarmujúce čísla najmä v kategórii stredoškolákov. "Stúpa počet ľudí, ktorí sa prichádzajú liečiť od závislosti na kanabise, na druhej strane nemáme ľudí, ktorí by sa ním smrteľne predávkovali," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre medicínu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica. Vôbec po prvý raz v histórii sledovania počtu liečených pacientov na Slovensku bolo v roku 2012 viac prijatých na liečbu pre problémy súvisiace s konope než so závislosťou od heroínu. V roku 2012 sa v súvislosti s užívaním kanabisu liečilo 432 pacientov (čo reprezentuje osem pacientov na 100.000 obyvateľov) a išlo o najvyšší počet od roku 2003, keď liečbu podstúpilo 299 pacientov (5,6 pacienta na 100.000 obyvateľov).
     

Aj keď na Slovensku veľa ľudí skúsilo kanabis, podľa Okruhlicu je SR hlboko pod európskym priemerom v počte ľudí, ktorí marihuanu užívajú pravidelne – raz za týždeň či raz za mesiac.
     

Správa ukázala, že na Slovensku sa v rámci EÚ zachoval trend relatívne nízkeho zdravotného poškodenia, či ide o smrteľné predávkovania alebo výskyt HIV medzi narkomanmi. Slovensko spolu s Maltou patrí medzi krajiny s najnižším výskytom HIV medzi užívateľmi drog. Z hľadiska zdravotných dosahov sú podľa Okruhlicu medzi užívateľmi drog najčastejšie dlhodobé problémy psychického charakteru.
     

"Počet prípadov smrti predávkovaním na jeden milión obyvateľov je v EÚ v priemere 17, zatiaľ čo na Slovensku je to len šesť prípadov," uviedol dnes Alessandro Pirona z Európskeho monitorovacieho centra pre drogy a drogovú závislosť. Aj keď na Slovensku je situácia v oblasti užívania drog relatívne pozitívna, všetky štáty by sa podľa neho mali mať na pozore, keďže tento trend sa môže veľmi rýchlo zvrátiť. Poukázal na internetový predaj drog, ktorý sa naprieč Európou veľmi ťažko kontroluje, keďže v tomto priestore neexistujú hranice.
     

Na ministerstve zdravotníctva sa pri príležitosti zverejnenia správy stretli odborníci z oblasti drogovej problematiky. Zhodnotili, že kým na jednej strane dochádza k postupnej stabilizácii situácie s drogami v rámci celej Európy, na druhej strane krajiny čelia novým hrozbám v podobe syntetických drog vrátane stimulantov, nových psychoaktívnych látok a liekov, ktoré sú na európskom drogovom trhu čoraz viac rozšírené.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies