Herečka Gloria Stuartová známa z filmu Titanic zomrela vo veku 100 rokov

NETKY.SK • 28 September 2010, 12:21 • 2 min
Herečka Gloria Stuartová známa z filmu Titanic zomrela vo veku 100 rokov

Herečka Gloria Stuartová známa z filmu Titanic zomrela vo veku 100 rokov

slovakia

left justify in out

img

Americká herečka Gloria Stuartová, známa súčasnému publiku najmä z veľkofilmu Titanic, zomrela v nedeľu vo veku 100 rokov v Los Angeles. Informoval o tom v pondelok denník Los Angeles Times s odvolaním sa na jej dcéru Sylviu Thompsonovú.
      Stuartová žiarila v hollywoodskych snímkach v 30. rokoch 20. storočia. Prvú zmluvu získala s filmovými štúdiami Universal, kde sa rýchlo stala obľúbenkyňou legendárneho režiséra hororov Jamesa Whalea. Ten potom režíroval dva zo Stuartovej najviac cenených filmov - The Old Dark House (1932) s Borisom Karloffom a úspešnú snímku Neviditeľný muž (1933) s Claudom Rainsom. V rámci hereckých odborov patrila k prvým členom Americkej hereckej asociácie (SAG).
      Neskôr prešla k spoločnosti 20th Century Fox, kde sa objavila vo viacerých filmoch - vrátane jej obľúbenej snímky Rebecca of Sunnybrook Farm (1938) so Shirley Templeovou.
      Od polovice 40. rokov sa Stuartová prestala objavovať na striebornom plátne, čo trvalo štyri desaťročia. Do filmu ju vo veku 87 rokov vrátil režisér James Cameron v kasovom trháku Titanic z roku 1997, kde hrala postavu storočnej Rose - zostarnutej mladej pasažierky zaoceánskeho parníka, ktorú spodobila Kate Winsletová. Herecký výkon jej vyniesol nomináciu na Oscara, čím sa stala najstaršou herečkou nominovanou na túto cenu.
      V roku 2000 dostala aj svoju hviezdu na hollywoodskom chodníku slávy.
      Stuartová sa narodila 4. júla 1910 v kalifornskej Santa Monice. Zomrela v nedeľu v noci vo svojom dome v Los Angeles.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies