Herečka Zuzana Kronerová oslávi 60. narodeniny

NETKY.SK • 16 Apríl 2012, 15:25 • 2 min
Herečka Zuzana Kronerová oslávi 60. narodeniny

Herečka Zuzana Kronerová oslávi 60. narodeniny - Celebrity  Slovenská filmová, televízna a divadelná herečka Zuzana Kronerová oslávi v utorok 17.

slovakia

left justify in out

 

img

Slovenská filmová, televízna a divadelná herečka Zuzana Kronerová oslávi v utorok 17. apríla okrúhle 60. narodeniny. Dcéra legendárneho herca Jozefa Kronera má na konte desiatky televíznych aj celovečerných filmov, nehovoriac o početných divadelných predstaveniach, pôsobení v rozhlase i v dabingu. Je známa najmä ako predstaviteľka vedľajších charakterových postáv.

Zuzana Kronerová sa narodila 17. apríla 1952 v Martine herečke Terézii Hurbanovej-Kronerovej. Do sveta filmu sa zaľúbila ešte ako 12-ročná, keď sledovala nakrúcanie filmu Obchod na korze (1965), sama sa však pred kameru postavila až oveľa neskôr. Počas štúdia na strednej škole uvažovala o štúdii filológie, no napokon si dala prihlášku na Vysokú školu múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Jej začiatky však neboli ľahké. "Chcela som z prvej hodiny herectva odísť a už sa nikdy nevrátiť,” vyjadrila sa v jednom z rozhovorov.

V roku 1974 začala pôsobiť v trnavskom Divadle pre deti a mládež. Už rok predtým mal premiéru jej filmový debut - televízna rozprávka Vymenená princezná, kde si zahrala s otcom Jozefom. V 70. rokoch sa objavila v mnohých ďalších televíznych filmoch, napríklad Sváko Ragan (1976), Americká tragédia (1976), Zhŕňajova nevesta (1978), Večera (1978), Parížsky život (1978), Inkognito (1978), Mišo (1979) a seriáli Vivat Beňovský (1975). V týchto dielach sa predstavila po boku takých osobností ako Zdena Studenková, Magda Vášáryová, Milan Lasica, Július Satinský, Martin Huba, Marián Labuda, Zita Furková, Stano Dančiak, Jozef Vajda, Marián Zednikovič, Mária Kráľovičová, Michal Dočolomanský či Milan Kňažko. V roku 1979 prešla ako divadelná herečka na bratislavskú Novú scénu, pričom hosťovala aj v Slovenskom národnom divadle a pražskom Národnom divadle.

V 80. rokoch minulého storočia sa Kronerová objavila v komédii Nevera po slovensky (1980) režiséra Juraja Jakubiska, ďalej v televíznych filmoch Demokrati (1980), Popoluška (1981), Orechový koláč (1981), Ďuro-Truľo (1981), Obyčajné rozmery (1981), Brehy nehy (1982), Zločin Arthura Savilla (1984), Výlet do Paríža (1985), Ženský zákon (1987) či trojdielnej historickej dráme Tá tajovská voda mútna (1987). V roku 1990 bolo založené Divadlo Korzo´90 (v súčasnosti Divadlo Astorka Korzo´90), ktorého je dodnes stálou členkou. Zahrala si tam napríklad v predstavení Rómeo a Júlia, Tichý dom alebo Pred odchodom na odpočinok.

Po roku 1989 sa výrazne znížila produkcia slovenskej televíznej a filmovej tvorby, Kronerová sa preto začala objavovať v českých snímkach. Zahrala si v romantickej dráme Lea (1996) režiséra Ivana Fílu a o pár rokov neskôr v dramédii Divoké včely (2001) Bohdana Slámu. Za stvárnenie vedľajšej postavy Lišajovej v snímke Divoké včely získala Českého leva. Slovenská herečka sa stala Slámovou obľúbenkyňou a predstavila sa aj v jeho ďalších filmoch Štěstí (2005), Venkovský učitel (2007) a Štyri slnká (2012). Bohdan Sláma začiatkom marca v rozhovore pre agentúru SITA priznal, že Zuzana Kronerová je pre neho ako herečka doslova amuletom.

Vydatá matka dvoch detí sa po roku 2000 objavila aj snímkach Pupendo (2003) režiséra Jana Hřebejka, Václav (2007) Jiřího Vejdělka, Cinka Panna (2008) Dušana Rapoša, T.M.A. (2009) Juraja Herza, Hodinu nevíš... (2009) Dana Svátka, Prežiť svoj život (2010) Jana Švankmajera, Mamas & Papas (2010) od Alice Nellis, Habermannův mlýn (2010) Juraja Herza, Milovanie (2011) Christophea Honorého, dokumente ...a já, Katarína Kolníková (2011) Juraja Štepku a Perfect Days (2011) od Alice Nellis, v ktorom stvárnila matku hlavnej postavy. Naďalej jej tvorcovia zverovali predovšetkým charakterové úlohy. "Od detstva som tušila, že asi nebudem hrať princezné ani Júliu. Aj tak som však túžila byť kučeravou blondínou s malým noštekom. Otec mi rozprával, že som ho ako trojročná šokovala otázkou: ''Ocinko, však tie zlé a škaredé ježibaby sú lepšie postavy, ako tie krásne princezné?' Otec si pomyslel, že má geniálnu dcéru a dal mi za pravdu. Občas sa medzi ježibabami nájde aj krásna postava - aspoň vnútorne,“ uviedla v júni 2011 charizmatická herečka.

Zuzana Kronerová si vlani v júni na Art Film Feste v Trenčianskych Tepliciach prevzala ocenenie Hercova misia za mimoriadny prínos hereckému umeniu vo filme. Vo Festivalovom parku zároveň osobne pripevnila mosadznú tabuľku so svojím menom. Stala sa tak dvadsiatou ženskou laureátkou ocenenia Hercova misia. Na skutočnosť, že jej meno sa ocitne vedľa tabuľky šarmantného Francúza Gérarda Depardieuho, reagovala slovami: „Som v dobrej spoločnosti.“ Pätnásť rokov predtým si na Art Film Feste Hercovu misiu prevzal aj jej otec Jozef Kroner, ktorý bol jej vzorom: "Aj keď som sa tomu zubami-nechtami bránila, musím priznať, že mi bol vzorom. Deti sa nemajú vychovávať mentorovaním, ale príkladom. Videla som svojho otca, ako sa do piatej ráno v kuchyni učí texty. Asi toho veľa nenaspal, lebo často sme sa v tej istej kuchyni do druhej v noci rozprávali o živote, o filme, o divadle a vždy mi toho veľa odovzdal - ale tak nenásilne, nenápadne. Obaja rodičia mali veľkú pokoru voči kumštu. Otec s každou postavou začínal od nuly a nikdy nevyťahoval tie známe herecké šuflíky. A čo ma ešte naučil bolo odmietanie príležitostí, o ktorých nie som presvedčená, že sú pre mňa vhodné,“ uviedla vtedy na tlačovej konferencii v Trenčianskych Tepliciach.

Herečka nominovaná na ocenenie Slovenka roka 2010 sa okrem herectva venuje aj spevu, obľubuje šansón, s ktorým začínala už na vysokej škole, a tiež džez. Podieľala sa aj na knihe s CD Veľkí herci spievajú deťom. Svoje skúsenosti si nenecháva len pre seba, vyučuje totiž na VŠMU v Bratislave. Ani týmto však jej aktivity nekončia. Už niekoľko rokov je patrónkou Filmového festivalu inakosti (FFi), ktorý sa venuje snímkam s neheterosexuálnou tematikou.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies