Herečka Zuzana Fialová bude oslavovať narodeniny

NETKY.SK • 16 Máj 2014, 11:37 • 2 min
Herečka Zuzana Fialová bude oslavovať narodeniny

BRATISLAVA - Divadelná a filmová herečka a moderátorka Zuzana Fialová bude mať v sobotu okrúhle narodeniny.

slovakia

left justify in out

Narodila sa 17. mája 1974 v Bratislave. Absolvovala hudobno-dramatický odbor na Konzervatóriu v Bratislave, vyštudovala herectvo na bratislavskej Vysokej škole múzických umení (VŠMU), ktoré ukončila v roku 1998. Je členkou Činohry Slovenského národného divadla (SND) a účinkuje vo viacerých predstaveniach. Dokumentárna dráma Karpatský thriller, ktorej premiéra bola v SND uvedená v novembri 2013, vyvolala rozruch pre tému korupcie, klientelizmu a tieňovej ekonomiky. Zuzana Fialová v nej stvárnila postavu novinárky.
      

Známa je aj z televíznej obrazovky, hrala vo viacerých seriáloch, napríklad Zborovňa (1999), Záchranári (2003), Ordinácia v ružovej záhrade (2007), Panelák (2008), Keby bolo keby (2009), Kriminálka Staré Mesto (2010, 2013). O jej popularite svedčí aj viacnásobné víťazstvo v kategórii herečka v televíznej ankete Osobnosť televíznej obrazovky (OTO).
      

Na svojom konte má veľa filmových úloh, z jej filmov možno spomenúť slovenskú snímku Tango s komármi (2009) alebo taliansko-český film Prípad nevernej Kláry (2009). Účinkovala aj vo filmoch Obsluhoval jsem anglického krále (2006), Lidice (2011), Dozvuky (2012). 
      

Zuzana Fialová sa zúčastnila na troch ročníkoch tanečnej súťaže Let's Dance. Prvý ročník v decembri 2006 vyhrala s tanečným partnerom Petrom Modrovským, v druhej sérii bola členkou poroty a v tretej sérii bola spolu s Martinom Rauschom moderátorkou programu.
      

V januári 2011 sa päť Slovákov nachádzalo v Rusku na moskovskom letisku Domodedovo v čase samovražedného teroristického výbuchu. Medzi nimi boli herci Zuzana Fialová, Ľuboš Kostelný so sestrou. Herečka Zuzana Fialová sa nachádzala v blízkosti výbuchu, bola zranená a preto musela byť ošetrená v nemocnici. Na letisku pri útoku zahynula mladá ukrajinská autorka Anna Jablonská, práve v deň, keď si mala prevziať cenu v súťaži filmových scenárov. O rok neskôr uviedlo SND inscenáciu Pohania od tejto autorky a rola v nej sa ušla aj Zuzane Fialovej.
      

V roku 2012 vystúpila na festivale Divadelná Nitra v slovinskom performance o politických korupčných praktikách a mocenskom boji v postave Júlie s krátkym monológom zo Shakespearovej hry Rómeo a Júlia. Slovinské divadlo Maska si totiž dalo do požiadaviek, aby festival zabezpečil domácu herečku, ktorá už hrala Júliu. Zuzana Fialová mala vystupovať v pôvodnom kostýme, čo však nebolo možné, keďže inscenácia bola v repertoári SND pred 19 rokmi. V réžii Romana Poláka si vtedy Fialová zahrala jednu z najzložitejších divadelných úloh ako 18-ročná študentka VŠMU.
      

Herečka Zuzana Fialová získala za svoj výkon v seriáli Kriminálka Staré Mesto diplom na 15. Medzinárodnom festivale detektívnych filmov, ktorý sa konal v apríli 2013 v ruskej Moskve. Detektívny seriál sa tam presadil v kategórii TV seriál v konkurencii 22 nominovaných diel z deviatich krajín sveta a získal Špeciálnu cenu poroty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona