Herečka Tereza Voříšková miluje dobové filmy: Zrazu sa ocitnete v celkom inom svete

NETKY.SK • 23 August 2017, 09:16 • 2 min
Herečka Tereza Voříšková miluje dobové filmy: Zrazu sa ocitnete v celkom inom svete

BRATISLAVA - Česká herečka Tereza Voříšková si vždy rada zahrá v dobovom filme.

slovakia

left justify in out

„Ja to milujem, tie kostýmy a výprava, to je radosť. Zrazu sa ocitnete v celkom inom svete a filmári sú takí šikovní v rekonštrukciách jednotlivých priestorov,“ poznamenala v rozhovore herečka, ktorej podľa vlastných slov sluší i dobová móda. „Ja milujem staré oblečenie, ženy v ňom vyzerali celkom inak. A ja mám navyše takú postavu, že mi tá móda veľmi lichotí. Dnešná móda sa mi nehodí, ukazuje vady. Kedysi bola móda inteligentnejšia a krajšia, ženy pôsobili omnoho krehkejšie. Teraz sa snažíme štylizovať do toho pánskeho sveta,“ podotkla 28-ročná rodáčka z Prahy, ktorá sa už vo štvrtok objaví na plátnach slovenských kín v snímke Po strništi bos Jana Svěráka.

V snímke, ktorá mala slávnostnú premiéru minulý piatok na Bažant Kinematografe, stvárnila matku hlavnej postavy, Eda Součka. Zo spolupráce so Svěrákovcami je nadšená.

 

„Ja som vždy chcela pracovať s Janom, on je pre mňa určitým spôsobom ikona českého filmu, takže som ponuku nemohla odmietnuť. A už samotný kasting bol strašne príjemný, boli sme na ňom len tri a potom mi volali, že som to dostala,“ uviedla Voříšková.

Jan Svěrák je podľa nej veľmi náročný. „Jan je maximalista, očakáva od vás, že mu dáte všetko. Točili sme teda takým trochu americkým spôsobom, že na tom pľaci nebol priestor pre nejakú improvizáciu či pre veľké tvorenie. Jan totiž už ten film vidí v hlave a chce, aby ste mu tam zapadli. Ja si však dávam vždy pred veľkými projektmi poriadnu prípravu, takže mi to takto vyhovovalo,“ poznamenala jemná brunetka.

Počas nakrúcania sa sústredila najmä na dve veci. „Kameraman Vlado Smutný mi povedal zásadnú vec, že sa tá celá rola podľa neho musí odohrať medzi riadkami. Takže som začala hľadať situácie, ktoré v tom scenári neboli a v tých miestach som premýšľala, čo by tá maminka mohla robiť a cítiť. A potom mi prišlo dôležité nájsť si vzťah s Lojzíkom (Alois Grec, pozn. red.), ktorý stvárňoval Eda, tak som ho začala uplácať zmrzlinami a zobrala som ho na nejaké výlety, aby sme sa skamošili,“ zasmiala sa herečka.

 

„Ja mám k deťom veľmi blízko, celý život som nimi obklopená a vždy, keď niekde som, tak na mňa naskáču, takže mi práca s Lojzíkom prišla celkom prirodzená,“ dodala Voříšková, ktorá ako vzor pri kreovaní postavy použila svoju mamu.

„Vlastne som ju celkom vykradla. Ona je veľmi materský, ženský typ, taká nežnosť sama a má takú intuitívnu energiu, akú mala aj táto postava. Pri Svěrákovcoch mám zároveň pocit, že ich ženské postavy sú také prísne a silné. Tak som si hovorila, či by tam tentoraz tá sila nemohla zostať v tej krehkosti, že by to mohlo byť zaujímavé ako taký protipól,“ podotkla herečka, ktorá si momentálne plánuje užiť niekoľko dní voľna.

 

„Teraz budem mať po strašne dlhej dobe voľno, ani neviem, čo s ním podniknem. Rada by som si vychutnala ešte trochu slniečka. Toto leto som si veľmi neoddýchla, dokonca som sa ešte ani neokúpala v jazere. Ani v Slavoniciach, kde sme film nakrúcali, som si to poriadne nepozrela, bola som ponorená len do práce. Dúfam teda, že sa tam raz vrátim a ešte to tam preskúmam,“ podotkla Voříšková, ktorá sa na jeseň vrhne do ďalšieho projektu.

 

„Idem točiť film s režisérom Tomášom Pavlíčkom, bude to taká komediálna dráma o rodine, ktorá sa nenávidí a zároveň sa miluje. Tam stvárnim dcéru, našťastie,“ zasmiala sa na záver.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies