Herečka Tereza Brodská oceňuje cit pre mieru

NETKY.SK • 14 December 2016, 15:42 • 2 min
Herečka Tereza Brodská oceňuje cit pre mieru

BRATISLAVA - Česká herečka Tereza Brodská si cení, keď má človek pre všetko, čo robí, mieru.

slovakia

left justify in out

„Ja sama sa neviem sústrediť na viacero projektov naraz, nemám na to nadanie, ako ostatní herci, že môžem hrať v divadle a cez deň aj točiť. Potrebujem sa skrátka venovať vždy jednej veci. Navyše som veľmi rodinný človek a mám ešte veľa iných záujmov, na ktoré by som potom nemala čas, takže si nakrúcanie dopriavam skôr ako takú čerešničku na torte,“ povedala v rozhovore pre agentúru SITA herečka, ktorá sa čoskoro objaví vo viacerých televíznych projektoch.

 

„Okrem Inšpektora Maxa, ktorého práve točíme, som v lete dotočila tretiu sériu Terapie s Karlom Rodenom. V druhej sérii som bola celkom veľa a v tretej sa objavím zas. Je to úžasná skúsenosť, točiť s Petrom Zelenkom a s Karlom. Je to jeden úžasný herec,“ poznamenala 49-ročná rodáčka z Prahy, ktorú si môžu slovenskí diváci spájať aj so sériou filmov o Básnikoch, kde sa zas objavila po boku charizmatického Pavla Kříža. „S Básnikmi bolo treba podľa mňa včas skončiť, vážim si také to umenie prestať... V posledných Básnikoch, ktorí šli do kín tento rok na jar, som mala ale len jeden natáčací deň. Nechcela som totiž trhať partu,“ zasmiala sa Brodská.


S hlavným predstaviteľom kultovej filmovej ságy si je však podľa vlastných slov veľmi blízka. „My sa s Pavlom poznáme strašne dlho, dokonca môžem povedať - ale to som bola ešte veľmi malá, mala som asi 21, takže to je už prehistória - že Pavel bol moja láska a ja jeho,“ pousmiala sa herečka. „Navyše sme spolu rozbiehali aj projekt Ulica. Tam sme začínali spolu s Pavlom, Alenou Vránovou, Radkom Brzobohatým...,“ zaspomínala si Brodská. S Křížom je vraj dodnes v kontakte. „Vždy si píšeme nejaké vtipné sms-ky. Mám ho veľmi rada, je to fajn chalan. S málokým som sa počas natáčania tak nasmiala. Má veľmi podobný humor - taký, že sa nikto iný nesmeje, len my. Často sme pri nakrúcaní mávali dlhé záchvaty smiechu. Štábu už pomaly dochádzala trpezlivosť a mne tiekli slzy po tvári ako som sa nemohla prestať smiať - to je občas náročné, hlavne, keď točíte seriál ako Ulica a máte dvanásť obrazov za deň,“ podotkla známa herečka.


Rozhodnutie dať v populárnom českom seriáli výpoveď vraj neľutuje. Za Ulicou sa jej podľa vlastných slov necnie. „Bola som tam šesť rokov a stačilo. Už som tam odohrala všetko. Ani by som už nešla do podobného formátu - aj keď to bola úžasná škola, naozaj úžasná. Bola tam fajn atmosféra a vystriedali sa tam skvelí herci. S mojimi seriálovými deťmi, Patríciou a Jakubom, som zažila dospievanie, pubertu, prvé lásky... Šesť rokov je dlhá doba, no ako hovorím, myslím, že som už dala Ulici všetko a Ulica dala všetko mne. Bol čas posunúť sa niekam inam. Keď ste v jednom seriáli pridlho, tak si vás tam ľudia veľmi zafixujú - a nielen diváci, ale, bohužiaľ, aj producenti a potom vás ťažko niekto obsadí do inej roly, do iného typu... Keď som odišla z Ulice, tak mi moja manažérka hovorila, aby som počítala s tým, že rok, možno rok a pol nedostanem prácu a aj keď sa všade napísalo, že v Ulici končím, prvú ponuku som skutočne dostala až po roku. Bola to práve Terapie s Karlom Rodenom. Fantastický projekt. Rodena mám rada, ale je to do veľkej miery aj tým, že sa dlho poznáme. Točila som s ním aj film Dvojrole, za ktorý som dostala Českého leva. Spája ma s ním dlhoročné priateľstvo a bohaté pracovné skúsenosti - tá komunikácia na pľaci je potom omnoho jednoduchšia. Keď sa s niekým nepoznáte a skočíte rovno do veľkého projektu, tak je tam predsa len ostych a kým sa ho človek zbaví, tak to celkom trvá,“ uznala Brodská.


Úspešná herečka sa vraj i po dlhoročných hereckých skúsenostiach pred nakrúcaním s novými ľuďmi vždy obáva, či všetko zvládne. „Ja sa aj po tých rokoch na pľaci ostýcham, keď mám robiť s ľuďmi, ktorých nepoznám... Už tri dni pred prvým nakrúcaním som úplne hotová, už si neverím a hovorím si, akí budú zo mňa nešťastní... Potom sa prvé dva natáčacie dni stále pozerám na režiséra, aký má výraz, či ma nechce preobsadiť a len sa mi to bojí povedať alebo tak... Až štvrtý deň si konečne vydýchnem - to už viem, že by ma nepreobsadili, pretože by to už stálo veľa peňazí,“ zasmiala sa.

 

„Musím povedať, že čím som staršia, tým je to horšie. Ten pocit zodpovednosti - mladí ľudia to až tak neprežívajú, čo je pre nich často oslobodzujúce. Niekedy, keď máte veľký pocit zodpovednosti, tak je to miestami až zaväzujúce - a u mňa to k starobe mieri práve týmto smerom - pretože chcete veci nielen zahrať rovnako dobre, ako ste ich hrali hocikedy predtým, ale chcete ich urobiť aj trošku inak, aby vás ľudia videli zas v nejakej polohe, v ktorej ste sa ešte neukázali,“ poznamenala herečka, ktorá si preto zo všetkého najviac na pľaci váži pokoj.

 

„Veľmi veľa záleží na ľuďoch, s ktorými pracujete. Potrebujem mať pri práci pokoj a potrebujem robiť s ľuďmi, ktorí sú milí, pozitívne naladení a empatickí. Nemám rada problémových ľudí, nemám rada, keď sú konflikty. Človek sa má naozaj radovať z maličkostí, vážiť si drobnosti a nezaoberať sa takými vecami ako 'Panebože, robím práve nadčas!' No čo, tak si dáme o dve kávy viac a prídeme domov o dve hodiny neskôr. Svet sa nezrúti,“ usmiala sa Brodská.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies