Herečka Táňa Fischerová chce kandidovať na prezidenta

NETKY.SK • 23 Júl 2012, 11:34 • 2 min
Herečka Táňa Fischerová chce kandidovať na prezidenta

Herečka Táňa Fischerová chce kandidovať na prezidenta - Politika Česká herečka a politička Táňa Fischerová bude kandidovať na prezidenta, ak pre ňu priaznivci nazbierajú na petíciu päťdesiattisíc podpisov, uviedla dnes pre tlačovú agentúru Mediafax. Chce

slovakia

left justify in out

img

Česká herečka a politička Táňa Fischerová bude kandidovať na prezidenta, ak pre ňu priaznivci nazbierajú na petíciu päťdesiattisíc podpisov, uviedla dnes pre tlačovú agentúru Mediafax. Chce sa usilovať najmä o návrat mravnosti a etiky do medziľudských vzťahov a politiky.
      "Zvažovala som to dlho, ale už to nechcem odkladať. Tento týždeň o tom napíšem na svojich osobných internetových stránkach," povedala Fischerová Mediafaxu. Do prezidentských volieb začiatkom roka 2013, prvých priamych v Českej republike, ju motivujú listy a maily od jej priaznivcov. Keď sa nenazbiera päťdesiattisíc podpisov, "tak sa veselo vrátim do svojho života", dodala Fischerová.
      Do kampane chce investovať viac ako desaťtisíce českých korún, ale sponzorov hľadať nebude - s biznisom a podnikateľmi totiž nechce spájať svoje meno. "Myslím si, že sa dá robiť aj bez peňazí. Ľudia si tie petície môžu stiahnuť z internetu a dávať ich podpisovať. Ak je to osobnosť, ktorú ľudia poznajú - a ja si myslím, že len taká by mala na prezidenta kandidovať - tak netreba drahú kampaň," vysvetlila Fischerová.
      Popri europoslankyni Zuzany Roithovej (KDÚ-ČSL) a šéfky Suverenity Jany Bobošíkovej ide už tretiu ženskú kandidátku. O hlasy českých voličov sa budú uchádzať takisto s ekonómom a exministrom Vladimírom Dlouhým, senátorom Přemyslom Sobotkom (ODS), senátorom Jiřím Dienstbierom (ČSSD), ministrom zahraničných vecí Karlom Schwarzenbergom (TOP 09) a bývalými premiérmi Janom Fischerom a Milošom Zemanom. Do priamej voľby pôjde možno aj ekonóm Jan Švejnar, ktorý však svoju kandidatúru ešte zvažuje.
      Fischerová bola známa ako priateľka zosnulého prezidenta Václava Havla. Priateľstvo ju spája aj s Roithovou, ktorej na začiatku sľúbila vo voľbách prezidenta podporu, pretože ju pokladá za slušného človeka a slušnú političku. Priateľku však Fischerová upozornila, že keď sa objaví občiansky kandidát, podporí jeho.
      Za slušného človeka medzi politikmi pokladá aj Jiřího Dienstbiera. Nemyslí si však, že by kreslo na Pražskom hrade mal obsadiť profesionálny politik. "Ukázalo sa to mnohokrát ako chyba. Stále preferujem osobnú statočnosť, mravnosť a bezúhonnosť z minulosti. Prečo by mal byť prezident profesionálny politik? Najviac mi prekáža, že sa dnes vôbec nehovorí o mravnosti. Ako by išlo o smeti. Pritom pre mňa je to kľúčová vec. Som teda stále presvedčená, že nie je šťastné, keď v prezidentskej funkcii sedí človek, ktorý je vyhraneným politikom a stranícky sa profiloval," uviedla pre Mediafax Fischerová.
      Svoju aktivitu v občianskych hnutiach a charite však Fischerová nechce obmedzovať. V čase svojej kandidatúry chce pokračovať aj v organizovaní známych adventných koncertov, ktorým sa venuje dvadsať rokov.
      Táňa Fischerová študovala dva roky JAMU (Janáčkovu akadémiu múzických umení) v Brne, potom nastúpila do Činoherného klubu v Prahe. V rokoch 2002-2006 pôsobila ako nezávislá poslankyňa za Úniu slobody v snemovni, potom neúspešne kandidovala za Hnutie Zelených do Senátu. Neuspela ani vo voľbách do snemovne v roku 2010 ako kandidátka Kľúčového hnutia. Je členkou mnohých občianskych spoločností, nadácií a hnutí.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies