Herečka Jane Birkinová a jej škandalózna skladba Je t'aime, moi non plus

NETKY.SK • 13 December 2016, 10:35 • 2 min
Herečka Jane Birkinová a jej škandalózna skladba Je t'aime, moi non plus

LONDÝN/BRATISLAVA - Britská herečka, režisérka, skladateľka a speváčka žijúca vo Francúzsku Jane Birkinová patrila vďaka svojej útlej postave a dievčenskému výzoru v 70. rokoch 20. storočia medzi sex-symboly svojej doby. Zažiarila v svetoznámej dramatickej snímke Zväčšenina (Blow-up, 1966), ktorú režíroval Michelangelo Antonioni. V stredu 14. decembra bude mať 70 rokov.

slovakia

left justify in out

Jane Mallory Birkinová sa narodila 14. decembra 1946 v Londýne v Spojenom kráľovstve. Pochádza z umeleckej rodiny. Matka Judy Campbellová bola herečka, otec David Birkin bol britský vojnový vyslúžilec z Britského kráľovského námorníctva.

 

Pred filmovou kamerou sa Jane Birkinová prvýkrát objavila v snímke The Knack... and How to Get It (Fortel, a ako ho získať, 1965). V roku 1968 sa počas natáčania francúzskej drámy Slogan zoznámila s hercom, spevákom a textárom Serge Gainsbourgom, s ktorým má dcéru.

 

 

Herečka sa venovala aj spevu a v roku 1969 nahrala s Gainsbourgom erotický duet Je t'aime, moi non plus, ktorý pôvodne mala naspievať Brigitte Bardotová. Úspešnej herečke poskytol veľkú hereckú rolu režisér Jacques Doillon. V psychologickej dráme La pirate (Pirátka, 1984) vytvorila pôsobivý portrét zrelej ženy, ktorá sa snaží prekonať životnú krízu a citové problémy. S Petrom Ustinovom si zahrala v krimidráme Zlo pod slnkom (Evil Under the Sun, 1982).

 

Jane Birkinová je v súčasnosti uznávanou umelkyňou, ktorá na svojich hudobných projektoch spolupracovala s umelcami ako je napríklad Feist, Beth Gibbons z Portishead, Bryan Ferry, Brian Molko z Placebo, Franz Ferdinand, Manu Chao, Yann Tiersen, alebo Goran Bregović.

 

Meno herečky nesie aj dámska kabelka "Birkin Bag" od francúzskeho dizajnérskeho domu Hermés. V Honkongu ju vydražili 1. júna 2015 za rekordných vyše 222.000 amerických dolárov (takmer 202.600 eur). Aukčná spoločnosť Christie's odmietla zverejniť meno nového majiteľa luxusnej kabelky z krokodílej kože vo fuchsiovej farbe, vyzdobenej zlatom a diamantmi.

Britská herečka Jane Birkinová získala tohto roku 3. augusta ocenenie za herecké umenie aj na Medzinárodnom filmovom festivale (MFF) vo švajčiarskom Locarne.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies