Herečka Helen Huntová má nielen Oscara, ale aj šarm a 50 rokov

NETKY.SK • 14 Jún 2013, 11:03 • 2 min
Herečka Helen Huntová má nielen Oscara, ale aj šarm a 50 rokov

LOS ANGELES/BRATISLAVA – Laureátka Oscara, americká herečka Helen Huntová sa ako výborná herečka predviedla vo viacerých hollywoodskych filmoch. V sobotu sa dožije 50. narodenín.

slovakia

left justify in out

Helen Huntová sa narodila 15. júna 1963 v americkom Los Angeles v rodine rešpektovaného režiséra, ktorý bol odmala jej učiteľom herectva.

Hoci nepatrí medzi typické hollywoodske krásky, má nepopierateľný šarm. Možno práve preto skončila v roku 1998 v rebríčku magazínu People medzi 50 najkrajšími osobnosťami sveta. U nás poznáme Huntovú predovšetkým zo seriálu Som do teba blázon, ktorý vysielala Česká televízia.

Za výkon po boku Jacka Nicholsona vo filme Tak dobre ako sa len dá (As Good As It Gets, 1997) získala Oscara. Ako jeho čerstvá držiteľka skúsila šťastie na Broadwayi v adaptácii Shakespearovho diela Twelth Night. Magazín Time sa o debute filmovej herečky na doskách divadla vyjadril veľmi pochvalne.

Herečka vytvorila niekoľko pozoruhodných úloh aj v ďalších hollywoodskych filmoch: The Waterdance (Druhá šanca, 1992), Twister (1996), What Women Want (Po čom ženy túžia, 2000), Dr. T & the Women (Dr. T. a jeho ženy, 2000), Cast Away (Stroskotanec, 2000), Pay It Forward (Pošli to ďalej, 2000), The Curse of the Jade Scorpion (Prekliatie žltozeleného škorpióna, 2001). V roku 2012 si zahrala vo filme Soul Surfer (Surfárka).

Huntová sa v júli 1999 vydala za svojho dlhoročného priateľa, o rok mladšieho herca Hanka Azariu. Svadba bola len malou súkromnou slávnosťou v ich spoločnom dome v Los Angeles, na ktorú nepripustili žiadnych novinárov. Ich manželstvo trvalo iba 1,5 roka. Získanie Oscara akoby bolo pre herečky osudovým. Krátko na to sa mnohým z nich rozpadol partnerský vzťah, tak to bolo aj v prípade Helen Huntovej.

Jej životným partnerom sa stal scenárista a producent Matthew Carnahan. V máji 2004 Huntová porodila dcéru, svoje prvé dieťa.

Keď sa v máji 2000 začal v Hollywoode štrajk pre honoráre hercov za reklamy v káblovej televízii a na internete, množstvo hollywoodskych hviezd ponúklo SAG (Združenie amerických hercov) finančnú podporu, medzi inými bola aj Helen Huntová.

V roku 2007 sa na plátna kín dostal režisérsky počin herečky, tragikomédia Then She Found Me (Konečne spolu). Na scenári filmu, ktorý vznikol podľa románovej predlohy Elinor Lipmanovej, pracovala Helen Huntová sedem rokov. Film je príbehom manželom opustenej učiteľky, ktorá sa zamiluje do otca jedného zo žiakov.

Film The Surrogate, v ktorom Helen Huntová stvárnila hlavnú úlohu, získal v roku 2012 na 28. ročníku festivalu nezávislého filmu Sundance v USA špeciálnu cenu poroty za obsadenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies