Herečka Angelina Jolie navštívila sýrske deti v Libanone

NETKY.SK • 25 Február 2014, 07:33 • 2 min
Herečka Angelina Jolie navštívila sýrske deti v Libanone

BEJRÚT - Americká herečka a osobitná vyslankyňa OSN Angelina Jolie navštívila neočakávane Libanon, aby upozornila na výzvy, ktorým čelia tisíce sýrskych utečencov v detskom veku a rozsah dopadu trojročného konfliktu na ich osud. Počas trojdňovej návštevy sa Jolie stretla v údolí Biká s 3500 deťmi, ktoré osireli alebo sa počas úteku do Libanonu stratili svojim rodinám, informovala agentúra Associated Press.

slovakia

left justify in out

Deti tvoria takmer tretinu sýrskych utečencov, ktorí od začiatku povstania voči prezidentovi Bašárovi Asadovi v marci 2011 opustili svoje domovy. OSN odhaduje, že vlasť opustilo 2,5 milióna Sýrčanov a ďalších 4,2 utieklo pred bojmi zo svojich domovov v rámci Sýrie.
      

"Stretnutie s týmito deťmi bola srdcervúca skúsenosť," uviedla Jolie vo vyhlásení, ktoré zverejnila prostredníctvom OSN. "Prišli o svoje rodiny a ich detstvo im ukradla vojna. Sú také malé a pritom nesú bremeno skutočnosti ako keby boli dospelí."
      

Rodičia tisícov sýrskych detí ich neposielajú do školy, pretože si nemôžu dovoliť zaplatiť školský poplatok alebo potrebujú, aby deti pracovali a zarábali - napríklad ako čističi topánok či umývači áut.
      

Herečka počas svojej návštevy vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby zabezpečilo uplatnenie sobotňajšej rezolúcie OSN vyzývajúcej na to, aby sa humanitárna pomoc dostala k sýrskym civilistom.
      

"Štedrosť a solidárnosť, ktorú preukazujú Libanon a Libanončania svojmu susedovi je príkladom pre svet, za ktorý by sme mali byť všetci vďační. My všetci im musíme pomáhať niesť toto bremeno," citovala Jolieovú agentúra Associted Press.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona