Herec Zvarík bol i maliarom, pripomenie výstava

NETKY.SK • 19 Máj 2015, 13:40 • 2 min
Herec Zvarík bol i maliarom, pripomenie výstava

BRATISLAVA - Slovenské národné divadlo (SND) pripomenie umenie Františka Zvaríka.

slovakia

left justify in out

Na výstave "Na scenári maľované", ktorú otvorí vo svojom sídle na Pribinovej ulici v Bratislave, priblíži Zvaríka nie ako herca, ale ako maliara. Výstavu zo zbierky portrétov a karikatúr hercov a režisérov slovenského divadelníctva od Františka Zvaríka, ktorá vznikla v 70. a 80. rokoch minulého storočia, si môže návštevník divadla pozrieť vo foyer činohry od 21. mája do 28. júna. "Výnimočnosť tejto zbierky spočíva v autentickosti jednotlivých kresieb, ktoré neopakovateľným spôsobom zachytávajú pohľad autora na svojich kolegov počas skúšok divadelných hier a televíznych inscenácií," informovalo agentúru SITA divadlo. Zbierka obsahuje takmer 100 portrétov a karikatúr známych mien slovenského divadelníctva, okrem iného portréty Viliama Záborského, Hany Meličkovej, Františka Dibarboru, Gustava Valacha, Jozefa Kronera, Júliusa Satinského, Milana Lasicu, Evy Krížikovej či Emílie Vášáryovej.

 

Divadelný a filmový herec, operný spevák a maliar František Zvarík (1921 - 2008) sa narodil 17. júla 1921 vo Vrútkach. Členom Činohry SND sa stal v roku 1940, kde ako žiak Jána Borodáča a Jána Jamnického hral v mnohých divadelných hrách. V rokoch 1945 až 1956 bol členom operného súboru SND. V roku 1949 stvárnil prvého Štelinu v opere Eugena Suchoňa Krútňava. Členom Činohry SND sa stal opäť v roku 1956, pôsobil tam až do konca svojho života. Na činoherných doskách účinkoval vo viac ako 150 divadelných inscenáciách. Popri herectve sa venoval maľovaniu portrétov a karikatúr, ktoré vystavoval v divadlách a galériách v Bratislave, Nitre, Prahe a inde. Bol známy aj ako vynikajúci interpret slovenských ľudových piesní. V roku 1984 vydal autobiografickú knihu Pierot s puškou, v ktorej opisuje udalosti z obdobia Slovenského národného povstania a účinkovania vo Frontovom divadle. Vydal aj druhú knihu Pierot bez pušky, ktorá je historickým prierezom slovenského divadelníctva a herectva. František Zvarík hovorieval, že "tri múzy - spev, herectvo a maľovanie ho neustále pokúšajú a po celý život zvádzajú a neraz váhal, ktorej sa oddať celkom", pripomína SND. 

 

Všetky obrazy, ktoré priblíži SND, vytvoril František Zvarík počas skúšok na voľných stranách scenárov. Na jednej strane je portrét či karikatúra a na druhej sú texty divadelnej alebo televíznej postavy, ktorú maľovaný herec stvárňoval. "V spomienkach autor uvádza, že kolegov kreslil tak, ako ich videl svojimi očami a preto sa niektorí nechceli na svoje karikatúry ani pozrieť a odmietali ich," uviedlo ďalej k výstave divadlo. Pripomína, že prvú zbierku karikatúr hercov predstavil Zvarík na pôde SND v novembri 1975. Dnešná unikátna zbierka karikatúr umožňuje zaspomínať na 'starých' majstrov slovenského herectva a pripomenúť si súčasných významných umelcov z obdobia začiatku ich hereckej kariéry.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona