Herec Seann Penn pre týždenník Stern: Svet zlyhal pri pomoci Haiti

NETKY.SK • 4 Január 2011, 13:12 • 2 min
Herec Seann Penn pre týždenník Stern: Svet zlyhal pri pomoci Haiti

Herec Seann Penn pre týždenník Stern: Svet zlyhal pri pomoci Haiti

slovakia

left justify in out

Rok po ničivom zemetrasení na Haiti hollywoodsky herec Sean Penn ostro kritizoval humanitárne organizácie a medzinárodné spoločenstvo.
      Sľúbená finančná pomoc neprišla a mnohí humanitárni pracovníci radšej rozdávajú almužny, ako by stavali domy, povedal Penn, ktorého organizácia JP HRO v hlavnom meste Port-au-Prince prevádzkuje útulok pre 55.000 bezdomovcov, nemeckému týždenníku Stern.
      Na darcovskej konferencii koncom marca minulého roka niekoľko štátov a organizácií sľúbilo Haiti asi desať miliárd dolárov. "Z týchto peňazí neprišlo takmer nič," tvrdí Penn. "Ak by tieto štáty peniaze poskytli ako  sľúbili a postarali sa o to, aby mal každý Haiťan čistú vodu, ak by sem prišli, uložili potrubia a nainštalovali filtračné systémy, nemali by sme žiadnu epidémiu cholery."
      Prvý prípad cholery na Haiti za 100 rokov sa objavil 19. októbra. Tejto nákazlivej chorobe podľahlo už vyše 3300 ľudí.
      Korupcia na Haiti by podľa Penna nemala brániť vyplateniu peňazí. Humanitárne organizácie herec kritizuje za to, že namiesto vytvárania pracovných miest pre miestnych obyvateľov a budovania príbytkov, väčšina z nich naďalej distribuuje potraviny.
      "Rok po zemetrasení vyzerá väčšina táborov takmer rovnako ako vtedy. Stali sa symbolom neúspechu rozvojovej pomoci," povedal Penn v rozhovore, ktorý Stern publikuje v stredu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies