Herec Mel Brooks dostane cenu BAFTA Fellowship za celoživotný prínos

NETKY.SK • 9 Február 2017, 17:42 • 2 min
Herec Mel Brooks dostane cenu BAFTA Fellowship za celoživotný prínos

BRATISLAVA - Americký herec a filmár Mel Brooks dostane najvyššie ocenenie Britskej akadémie filmových a televíznych umení (BAFTA).

slovakia

left justify in out

Deväťdesiatročný rodák z New Yorku si BAFTA Fellowship za celoživotný prínos prevezme počas ceremoniálu, ktorý sa bude konať 12. februára v londýnskej Royal Albert Hall. V minulosti získali toto ocenenie napríklad Charlie Chaplin, Alfred Hitchcock, Steven Spielberg, Sean Connery, Elizabeth Taylor, Stanley Kubrick, Anthony Hopkins, Judi Dench, Martin Scorsese, Helen Mirren či zatiaľ naposledy Sidney Poitier. Udeľovanie cien BAFTA bude už po dvanásty raz moderovať Stephen Fry.


Mel Brooks, vlastným menom Melvin Kaminsky, sa okrem herectva a réžie venuje tiež scenáristike, produkcii, skladaniu hudby či písaniu textov piesní. Kariéru začínal ako stand-up komik a scenárista televíznej relácie Your Show of Shows (1950 - 1954). Do povedomia verejnosti sa dostal zásluhou filmu 2000 Year Old Man (1975), pričom neskôr si zahral aj v snímkach ako Byť, či nebyť (1983) či Pozri, kto to hovorí 2 (1990).

 

Ako režisér má na konte filmy Mladý Frankenstein (1974), Ohnivé sedlá (1974), Vesmírne gule (1987), Bláznivý príbeh Robina Hooda (1993), Drakuloviny (1995) alebo Producenti (2005), pričom vo všetkých menovaných si aj zahral. Snímky Mladý Frankenstein, Ohnivé sedlá a Producenti navyše Americký filmový inštitút zaradil do prvej dvadsiatky svojho rebríčka sto najlepších komédií všetkých čias.

 

Brooks je iba jedným z dvanástich ľudí, ktorým sa podarilo získať Grammy, Oscara, Tony Award aj Emmy.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies