Herec Jozef Kroner je najznámejším rodákom Staškova

NETKY.SK • 22 November 2014, 14:29 • 2 min
Herec Jozef Kroner je najznámejším rodákom Staškova

STAŠKOV - Najznámejším rodákom z kysuckej obce Staškov je slovenský herec Jozef Kroner (20. marca 1924 – 12. marca 1998). Od roku 1972 organizujú v obci futbalový turnaj na jeho počesť, v roku 2011 otvorili pri železničnej trati zrekonštruovaný jeho rodný dom a v tomto roku otvorili turisticko-náučný chodník Jozefa Kronera.

slovakia

left justify in out

„Jozef Kroner je náš najslávnejší rodák. To reprezentuje našu obec. Keď už nikto nič nevie, tak keď poviete Kroner, už vedia. Pred pár rokmi vzniklo občianske združenie Spolok rodákov Jozefa Kronera, ktoré veľmi aktívne pracuje a jeho členkou je aj Zuzana Kronerová. Prepojenie je o to silnejšie, že sem Zuzka chodí pomerne často,“ hovorí starosta Staškova Ladislav Šimčisko.
      

Pripomenul, že na jar v roku 1972 oslovili športoví nadšenci zo Staškova Jozefa Kronera so žiadosťou o súhlas usporiadať futbalový turnaj. „Kroner súhlasil a nechal zhotoviť aj prvý putovný pohár. V roku 2014 sa hral už 43. ročník turnaja, ktorý sa od vzniku stal športovo-spoločenskou udalosťou. Poslednýkrát sa Kroner na turnaji zúčastnil v roku 1997. Po roku 1998 udržiaval tradíciu jeho synovec Janko Kroner a dcéra Zuzana Kronerová,“ uviedol Šimčisko.
      

Obec podľa neho podala počas uplynulých štyroch rokov niekoľko európskych projektov, spojených s menom Kroner. „Väčšinou sú úspešné. To meno zarezonuje a zaujme aj hodnotiteľov. V prvom projekte s poľskými partnermi sme robili okrem iného z vestibulu kultúrneho domu výstavné priestory. Tento rok sme otvorili šestnásťkilometrový turisticko-náučný chodník Jozefa Kronera, ktorý vedie od obecného úradu až na hranicu s moravskou obcou Horní Lomná. Chodník prechádza okolo novej kaplnky, postavenej tento rok, kaplnky na Jelitove, kaplnky v Kline - na hranici s obcou Horní Lomná a samozrejme aj okolo rodného domčeka Jozefa Kronera,“ vysvetlil staškovský starosta.
      

S obcou Valašská Bystřice pripravili podľa Šimčiska v rámci projektu Po Kronerovej ceste prvý ročník divadelnej prehliadky ochotníckych súborov. „Kroner bol herec a máme futbalový turnaj, čo niekomu nedáva logiku. Tak sme urobili divadelnú prehliadku. Zúčastnil sa na nej náš divadelný súbor Staškovan, dva české a ďalší slovenský súbor. Prvý ročník prehliadky bol súčasťou Kronerových dní. Už to nevoláme Kronerov pohár, lebo sa usilujeme robiť podujatia počas dvoch víkendov. A už to nie je len futbal, ale aj kultúrne podujatia,“ povedal staškovský starosta.
      

Pripomenul, že rekonštrukcia rodného domu Jozefa Kronera, ktorý je v správe obecného centra voľného času, trvala jeden rok. Po rekonštrukcii je v ňom dobová a pamätná časť. „Dobová bola vytvorená podľa toho, ako si to pamätala Zuzana Vaňousová-Kronerová. Bola posledným žijúcim súrodencom Jozefa Kronera, zomrela v roku 2013. Pamätná izba je zariadená nábytkom, aký mal Kroner rád počas hereckého života. Sú tu jeho osobné veci – okuliare, šálka na kávu, kreslo, rybárske prúty a rybárske čižmy. Nechýbajú najvýznamnejšie ocenenia. Presná replika Oscara za film Obchod na korze, aj cena za hlavnú úlohu Tóna Brtka v tomto filme. Originálne scenáre – Obchod na korze v angličtine, Fidlikant na streche a aj Kronerov rukopis,“ uviedla sprievodkyňa v rodnom dome Jozefa Kronera Ivona Hejčíková.
      

Kronerov rodný dom obec odkúpila od Železníc SR za 3300 eur a jeho rekonštrukcia si vyžiadala celkové náklady 40.000 eur. „Obec sa podieľala zhruba polovicou nákladov, polovicu uhradilo ministerstvo kultúry prostredníctvom nadácie Orange a finančné prostriedky venoval aj Josef Simnacher, Slovák žijúci v Nemecku,“ uzatvoril Šimčisko.
     



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies