Herec John Travolta si v Karlových Varoch prevzal Krištáľový glóbus

NETKY.SK • 29 Jún 2013, 10:12 • 2 min
Herec John Travolta si v Karlových Varoch prevzal Krištáľový glóbus

PRAHA- Projekciou adaptácie románu Borisa Viana Pena dní, ktorú s Romainom Durisom a Audrey Tautou v hlavných úlohách nakrútil renomovaný francúzsky režisér Michel Gondry, sa dnes večer oficiálne začal 48. ročník medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch.

slovakia

left justify in out

Na slávnostnom otvorení prehliadky chýbal prezident ČR Miloš Zeman, ktorý sa organizátorom ospravedlnil. Prítomná však bola predsedníčka Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Miroslava Němcová, bývalá prvá dáma Lívia Klausová, ale aj prví prominentní hostia festivalu - režisér otváracieho filmu Michel Gondry, či hollywoodska hviezda John Travolta. Nechýbal celý rad domácich umelcov, vrátane Kláry Issovej, Jany Švandovej alebo členov skupiny Lucie, ktorí odohrajú exkluzívny koncert.

John Travolta si už dnes prevzal v dejisku festivalu z rúk prezidenta prehliadky Jiřího Bartošku Krištáľový glóbus za mimoriadny umelecký prínos svetovej kinematografii.

Organizátori očakávajú v priebehu festivalu v jeho dejisku aj ďalšie osobnosti, napríklad amerického filmára Olivera Stona, ktorý si takisto prevezme Krišťálový glóbus, talianskeho režiséra Paola Sorrentina, jeho krajanku - herečku a režisérku Valeriu Golinovú či britského herca Juliana Sandsa.

Do Karlových Varov však nepríde pôvodne avizovaná Audrey Tautou, ktorá si krátko pred odletom do ČR spôsobila zranenie tváre pri páde z bicykla a cestu preto odriekla.

Na podujatí, ktoré potrvá do 6. júla, premietnu celkove asi 230 filmov. V hlavnej súťaži si zmeria sily 14 snímok, vrátane novinky českého filmára Jana Hřebejka Líbanky. O laureátoch rozhodne medzinárodná odborná porota, tentoraz pod vedením uznávanej poľskej režisérky Agnieszky Hollandovej.

V sekcii Na východ od Západu, ktorá združuje mladé filmárske talenty, budú súťažiť dva filmy slovenských tvorcov v českej produkcii. Prvým je sociálna dráma Zázrak Juraja Lehotského - príbeh 15-ročného dievčaťa, ktoré jej matka dá do polepšovne. Druhý film Sametoví teroristé režisérov Petra Kerekésa, Pavola Pekarčíka a Ivana Ostrochovského je príbehom troch antihrdinov, ktorí v 80. rokoch pripravovali teroristické akcie proti komunistickej moci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies