Herec Jan Tříska má 80 rokov

NETKY.SK • 3 November 2016, 14:12 • 2 min
Herec Jan Tříska má 80 rokov

PRAHA/BRATISLAVA – Český divadelný a filmový herec Jan Tříska po podpise Charty 77 emigroval do Spojených štátov amerických (USA). Po zmene režimu v bývalom Československu v roku 1989 začal opätovne spolupracovať s českými filmármi. V piatok 4. novembra sa dožije jubilea 80 rokov.

slovakia

left justify in out

Jan Tříska sa narodil 4. novembra 1936 v Prahe, v rodnom meste vyštudoval Divadelnú fakultu Akadémie múzických umení (DAMU) a ihneď sa stal najmladším členom činohry pražského Národného divadla. Z Národného divadla odišiel do pražského Divadla za branou a po jeho zrušení sa stal členom Městských divadel pražských. Okrem divadelných sa mu naskytli aj pekné filmové príležitosti, hral napríklad vo filmoch Starci na chmelu (1964), Radúz a Mahulena (1970), Na samotě u lesa (1976) alebo v seriáli F.L. Věk (1971). Vďaka talentu a mimoriadnej usilovnosti sa po niekoľkých rokoch presadil ako herec aj po emigrácii v USA. V malej úlohe účinkoval napríklad vo filme režiséra Miloša Formana Ragtime (1981) alebo Lid versus Larry Flynt (The People vs. Larry Flynt, 1996).

 

Po Nežnej revolúcii v roku 1989 nakrúcal aj v Českej republike a na Slovensku. Mimoriadnemu úspechu sa teší jeho postava učiteľa v českom filme Obecní škola (1991), Igor Hnízdo sa stal pojmom. Film si vyslúžil nomináciu na Oscara za najlepší cudzojazyčný film, v roku 2003 získal podobnú nomináciu česko-slovenský koprodukčný film Želary, v ktorom Jan Tříska stvárnil drsného sedliaka.

 

(Vo filme "Šílení"

 

V lete 2002 sa Jan Tříska predstavil v tragédii Kráľ Lear v rámci Letných shakespearovských slávností, v jednej zo scén dokonca v Adamovom rúchu. Za túto úlohu mu udelili v roku 2003 Cenu Alfréda Radoka za najlepší mužský herecký výkon.

 

V pozoruhodnom česko-slovenskom filozofickom horore Jana Švankmajera Šílení (2005) o tenkej hranici medzi bláznovstvom a normálnosťou sa Janovi Třískovi ušla postava markíza de Sade a na Slovensku za ňu získal ocenenie Slnko v sieti. V roku 2008 stvárnil hlavnú úlohu v hre svojho priateľa, bývalého československého a českého prezidenta Václava Havla Odcházení. V roku 2011 účinkoval v českom trileri Hranaři. V roku 2014 si zahral v českom televíznom filme zo súčasnosti Piknik.

 

V marci 2015 mal v USA dopravnú nehodu, z ktorej síce vyviazol bez vážnejších zranení, ale bol nútený zrušiť chystané divadelné vystúpenia v Prahe.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies