Herec Ivan Romančík jubiluje

NETKY.SK • 8 Apríl 2015, 10:59 • 2 min
Herec Ivan Romančík jubiluje

MARTIN/BRATISLAVA – Herec Ivan Romančík sa vo štvrtok 9. apríla dožíva 65 rokov. Počas svojej kariéry vytvoril desiatky zaujímavých hereckých kreácií v televíznych filmoch, inscenáciách i seriáloch. Svoj hlas prepožičiava dabingu, za ktorý okrem niekoľkých prémií získal aj dve Zlaté slučky za najlepší herecký výkon v tejto oblasti. V súčasnosti účinkuje v televíznom rodinnom seriáli Divoké kone (2014).

slovakia

left justify in out

Ivan Romančík sa narodil 9. apríla 1950 v Martine ako syn známeho slovenského herca Ela Romančíka. Po absolvovaní štúdia herectva na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave nastúpil do Divadla SNP v Martine, v ktorom začínal aj jeho otec. Počas dvanástich sezón na jeho doskách stvárnil mnoho pôsobivých kreácii, za ktoré získal viaceré ocenenia. Zaujal napríklad v postavách Riečana v Pomocníkovi, Podkolesina v Ženbe, Salieriho v Amadeovi či v roli Galileiho v rovnomennej divadelnej hre.

 

Po presťahovaní do Bratislavy sa pôsobiskom Ivana Romančíka stala Nová scéna. Na javisku bratislavského divadla zažiaril herec napríklad v roli Thomasa Moorea v hre Človek pre všetky časy. Jeho bohatú televíznu filmografiu tvoria inscenácie Dolina (1973), Ako sa Vinco zaťal (1977), Tri svadby (1979), Dedičstvo (1982), Tá tajovská voda mútna (1987), Zuzanka Hraškovie (1991), Albert, Albert (1994), Kráľovská hra (1999) a mnohé ďalšie. Zahral si aj v úspešných filmoch Nedodržaný sľub (2009) a Legenda o lietajúcom Cypriánovi (2010).

 

V ostatných rokoch účinkoval Ivan Romančík v niekoľkých populárnych televíznych seriáloch, medzi inými v Druhom dychu (2011), Búrlivom víne (2012) či aktuálne v Divokých koňoch (2014).

Svoj príjemný hlas často prepožičiava dabingu, za ktorý okrem niekoľkých prémií získal aj dve Zlaté slučky (2002, 2003) za najlepší herecký výkon v tejto oblasti. Hereckú tvorbu a umelecký prednes mladých adeptov herectva učí Romančík na bratislavskom Konzervatóriu.

S manželkou, herečkou Oľgou Solárovou žije v Bratislave.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies