Herec Alfred Molina stvárňoval aj outsiderov

NETKY.SK • 24 Máj 2018, 06:00 • 2 min
Herec Alfred Molina stvárňoval aj outsiderov

LONDÝN – Južanský výzor britského herca Alfreda Molinu mu umožnil zahrať všetky herecké žánre a polohy, od shakespearovských dramatických rolí až po role záporné. Jeho filmoví hrdinovia sú mnohokrát outsidermi. Dnes má herec 65 rokov.

slovakia

left justify in out

Rodným menom Alfredo Molina sa narodil 24. mája 1953 v Londýne. Jeho otec bol Španiel a matka Talianka. Herectvo študoval na londýnskej Guidhall School of Music and Drama, po jej absolutóriu začínal ako herec pouličného divadla. Neskôr dostal angažmán v National Youth Theatre, opäť v Londýne. V roku 1977 sa stal členom Kráľovskej shakespearovskej spoločnosti, pravidelne hosťoval v Royal National Theatre London (Kráľovskom národnom divadle).

 

Prvýkrát účinkoval Molina na Broadway a za svoju rolu v hre Art získal ceny Drama Desk Award a bol nominovaný na cenu Tony. Ďalšie divadelné role mu vyniesli cenu Theater World Award a nomináciu na Drama Desk Award a Olivier Award.

 

Úspešného divadelníka si všimli aj filmoví režiséri zvučných mien a začali ho obsadzovať aj do hlavných rolí.

 

Molina debutoval v snímke Raiders of the Lost Ark (Dobyvatelia stratenej archy, 1981). Legendárni filmoví tvorcovia Steven Spielberg a George Lucas spojili svoje talenty a vytvorili príbeh Indiana Jonesa - akčného archeológa. Film je strhujúcim dobrodružstvom s obsadením áčkových hercov, medzi ktorými vyniká Alfred Molina.

 

Herec exceloval v hlavnej úlohe v životopisnej dráme Prick Up Your Ears (Nastražte uši, 1987) v réžii Stephena Frearsa. Rozprávanie sa začína v roku 1967, keď polícia nájde mŕtvoly anglického dramatika Joea Ortona (Gary Oldman) a jeho milenca, spisovateľa Kennetha Halliwella (Alfred Molina). Ide o zaujímavý pohľad do konzervatívneho Anglicka 70. rokov, vtedajšieho života gayov, vrátane výraznej psychologickej štúdie vzťahov oboch partnerov v umeleckej brandži.

 

Molina preukázal svoj herecký talent aj v snímke Not Without My Daughter (Bez dcéry neodídem, 1991). Réžie sa ujal Brian Gilbert a predlohou filmu bola rovnomenná kniha Betty Mahmoodyovej. Silný, emocionálne stavaný príbeh o živote ženy v cudzine. Práve tu hlavná hrdinka spoznáva pravú tvár svojho manžela, ktorý sa pod vplyvom svojej rodiny a tradícii mení na surového násilníka.

 

V roku 2003 herec prijal jednu z rolí v poviedkovom filme tvorcu Jima Jarmuscha Coffee and Cigarettes (Káva a cigarety). V tom istom roku uchvátil Molina svojich filmových fanúšikov vo filme Frida, v ktorom stvárnil manžela mexickej maliarky Fridy Kahlo, ľavicovo orientovaného maliara Diega Rivieru. Úloha priniesla Molinovi nominácie na ceny BAFTA, SAG, Broadcast Film Critics Association Award a na cenu Asociácie chicagských filmových kritikov za najlepší herecký výkon vo vedľajšej úlohe.

 

Z novších filmov za pozornosť stojí snímka Love is Strange (Tá zvláštna láska, 2014) v réžii Ira Sachsa. Dlhodobý a láskyplný vzťah Bena a Georga je krátko po oddaní postavený pred nečakanú komplikáciu - po strate bytu musia bývať oddelene, dočasné útočisko poskytnú priatelia a rodina. Ira Sachs láskavým, ale prenikavým pohľadom sleduje, ako sa so vzájomným odlúčením popasujú nielen obaja partneri, ale aj ako sa s novou situáciou vyrovnávajú tí, ktorí im poskytli prechodný azyl. Francúzskej dráme podľa filmovej kritiky iste napomáhajú uvoľnené herecké výkony Lightowa a Molinu, kľudná kamera i nevtieravý hudobný doprovod.

 

V jednom z nedávnych rozhovorov pre The Guardian herec uviedol, že sa niekoľko rokov staral o svoju manželku, spisovateľku a herečku Jill Gascoine, ktorá má Alzheimerovu chorobu v pokročilom štádiu. Neskôr však potrebovala odbornú zdravotnú starostlivosť. Herec v súčasnosti žije v Los Angeles v Kalifornii.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona