Herec a režisér Emil Horváth ml. jubiluje, bude mať 70 rokov

NETKY.SK • 11 November 2015, 10:34 • 2 min
Herec a režisér Emil Horváth ml. jubiluje, bude mať 70 rokov

NITRA/BRATISLAVA - Divadelný a filmový herec a divadelný režisér Emil Horváth mladší jubiluje. Vo štvrtok 12. novembra bude mať 70 rokov.

slovakia

left justify in out

Herec Emil Horváth ml., pre ktorého je práca koníčkom, pochádza z hereckej rodiny, je synom herca Emila Horvátha staršieho a za manželku má tiež herečku Vieru Richterovú. Aj keď sa 12. novembra 1945 narodil v Nitre, v podstate sa cíti Martinčanom. V Nitre trávil iba prázdniny. Keď mal dva mesiace, jeho otec začal pracovať v Komornom divadle v Martine a tam budúci herec strávil detstvo, mladosť, aj profesionálne začiatky.

 

V roku 1968 ukončil Emil Horváth ml. štúdium herectva na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave, hoci od začiatku uvažoval o tom, že prestúpi na réžiu. V prvom angažmán zakotvil v Divadle SNP v Martine, kde získal aj prvú režisérsku skúsenosť. V rokoch 1976-1983 pôsobil na bratislavskej Novej scéne a od januára 1984 bol členom hereckého súboru Činohry Slovenského národného divadla (SND), kde sa mu po Nežnej revolúcii v roku 1989 otvorili aj režisérske možnosti. V rokoch 2011 až 2013 viedol Činohru SND ako riaditeľ. Režíroval predstavenia na viacerých slovenských divadelných scénach, ale aj v Národnom divadle v neďalekom Brne v Českej republike.

Na núdzu o krásne postavy sa rozhodne Horváth ml. nemôže sťažovať. Na uplatnenie svojich hereckých schopností dostal už v martinskom divadle veľa príležitostí. Podobne to bolo na Novej scéne aj v SND.

 

Poznáme ho aj ako herca strieborného plátna, debutoval v snímke Každý mladý muž (1965). Ušli sa mu aj úlohy v mnohých ďalších filmoch, napríklad Peter a Lucia (1968), Na kometě (1970), Sladké starosti (1984), Svět nic neví (1987), Jaškov sen (1996). Neobišli ho ani režiséri televíznych filmov a inscenácií, z ktorých mnohé sa pripravovali v rámci "bratislavských televíznych pondelkov" (napríklad Ako sa Vinco zaťal, 1977). Hral aj v hororovom českom filme Les mrtvých (2009). Okrem toho účinkoval v seriáloch Okná dokorán (1986), Ordinácia v ružovej záhrade (2007), Búrlivé víno (2012) a v českom seriáli Ulice (2005).

 

Divadelnú tvorbu prednášal Emil Horváth ml., inak držiteľ mnohých ocenení za svoju úspešnú prácu, na VŠMU v Bratislave.

 

V júni 2005 ho vymenoval prezident SR Ivan Gašparovič za vysokoškolského profesora v odbore divadelné umenie a veda. V septembri toho istého roku mu udelil štátne vyznamenania Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za významné zásluhy v oblasti rozvoja kultúry.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies